Lichtfestival ‘Bright Brussels’ van start: zet art nouveau in de schijnwerpers

© Belga
16/01/2023
Updated: 16/02/2023 12.00u

Het lichtfestival vindt dit jaar plaats van donderdag 16 tot en met zondag 19 februari. Het festival is onderdeel van het programma 'Art Nouveau Brussels 2023' en richt de spotlights op het rijke architectuurerfgoed. Het publiek kan drie verschillende routes volgen met in totaal een twintigtal lichtinstallaties.

De drie verlichte routes bevinden zich in de gemeente Schaarbeek, de Koningswijk en de Europese wijk. Het is de eerste keer dat het Bright Festival naar de gemeente Schaarbeek trekt.

De monumentale, poëtische, hypnotiserende of kinetische installaties zijn gemaakt door artiesten uit binnen- en buitenland. Het Brusselse lichtfestival selecteert bovendien alleen kunstenaars die ecologisch verantwoord te werk gaan en werken met energiezuinige verlichting.

Een eerste selectie van kunstwerken wordt nu al voorgesteld. Op het Jean Reyplein in de Europese wijk zorgt de Belgische lichtkunstenaar Romain Tardy voor een zelfportret van de huidige Belgische samenleving aan de hand van de populairste zoektermen in Google.

Aan het Muziekinstrumentenmuseum in de Koningswijk wordt het onzichtbare zichtbaar in de raadselachtige en immersieve wereld van het kunstwerk 'Unframed' van het Design Lab uit Tunesië.

Het Belgische Digital Modern Art brengt digitale kunst, art nouveau en modernistische architectuur samen met een monumentaal laserwerk dat wordt geprojecteerd op de Brusilia-toren in Schaarbeek.

Dit jaar is er ook een nevenprogramma in een aantal Brusselse musea. Zij zorgen met museumnocturnes en rondleidingen dat de bezoeker Brussel 'by night' kan beleven.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni