| De producten van FFORMATT.

Nachtclub FFORMATT gooit handdoek in de ring

Lara Decrae
© BRUZZ
23/07/2020

FFORMATT, de ondergrondse nachtclub in het centrum van de stad, zal de deuren ook na corona niet kunnen heropenen. De organisatie kwam niet tot een akkoord met de eigenaar van het gebouw, maar organisator Wilfried Redant voelt dat de hele sector van het nachtleven niet voldoende steun krijgt in deze coronacrisis. "Ik denk dat veel politici de werking van kleinere zaken en clubs zoals de onze niet goed kennen omdat ze er zelf niet naartoe gaan.”

Sinds maart hebben alle clubs hun evenementen noodgedwongen geannuleerd, maar moesten ze de huur van hun panden gewoon doorbetalen en dit zonder veel steun van de regering. FFORMATT opende in april 2019 en is letterlijk een ondergrondse nachtclub in de parkeergarage van het voormalige Actirisgebouw tegenover de Beurs. Het is een niet-gesubsidieerde organisatie die bij de afkondiging van de lockdown dus meteen op zoek moest naar oplossingen.

“Vanaf het moment dat we moesten sluiten, hadden we al een vermoeden dat het niet meer goed zou komen,” vertelt Wilfriend Redant, mede-oprichter van FFORMATT. “Net zoals bij veel andere kleine zaken hangt het zwaard van Damocles al een tijdje boven ons hoofd.” De club diende een aanvraag in om korting op de huur te krijgen van de eigenaar van het gebouw, maar met weinig resultaat. “Het is al heel veel juridische ping-pong geweest en op dit moment is er nog altijd geen overeenkomst. Dus gooi ik nu eigenlijk gewoon de handdoek in de ring.” legt Redant uit.

Liquidatie

In april besloot FFORMATT zich te transformeren naar een drankencentrale en hun stock online te koop aan te bieden om toch nog wat geld binnen te halen. “Het is mooi geweest om onze voorraad mee te liquideren, maar je kan er geen dure huur in het centrum van Brussel mee betalen.” In het begin had het concept vrij veel succes, maar met de heropening van alle winkels en horeca is de verkoop van hun producten weer afgenomen.

“Solidariteit is ook maar een redelijk beperkt begrip,” zegt Redant. “We staan nu nog altijd met vijf cijfers in het rood en moeten nu eigenlijk zo rap mogelijk van onze stock af.” Op hun webshop startte deze maand een grote uitverkoop, in de aanbieding zijn sterke dranken, bier van lokale brouwerijen, biologische snacks en handgemaakte mondmaskers.

Steun en begeleiding

In tegenstelling tot in Berlijn kan het nachtleven in Brussel niet echt op financiële steun van de overheid rekenen. “Van de federale overheid hebben we eenmalig 4000 euro gekregen, maar ja dat maakt het ook niet,” vertelt Redant. De drankleverancier van de club deed gelukkig wel een toegeving en nam de 20.000 euro aan ongeopende vaten die ze nog hadden staan terug.

'Je ziet Fuse of C12 ook geen feestjes voor 40 man organiseren.'

Wilfried Redant

“Meer begeleiding en tips over de invulling van een nieuwe werking zouden ook al echt helpen,” zegt Redant. “Het is niet zo evident om over te gaan naar een ander soort evenement. Je ziet Fuse of C12 ook geen feestjes voor 40 man organiseren.” Maar niet alleen het nachtleven wordt volgens Redant uit het oog verloren: “Er zijn veel sectoren die niet in detail worden besproken. Ik denk dat veel politici de werking van kleinere zaken en clubs zoals de onze niet goed kennen omdat ze er zelf niet naartoe gaan.”

Lab

Om overdag toch nog iets veilig te kunnen organiseren voor de dj-community stelde FFORMATT hun lege zaal en materiaal gratis beschikbaar voor beginnende dj’s. Zo hadden ze de mogelijkheid om hun set te oefenen of een mix op te nemen. “Dat was een van de leukste dingen die ik in de afgelopen maanden gedaan heb,” zegt Redant. “Ik wou dat ik er direct aan kon herbeginnen.” Het project genaamd Lab had veel succes, maar hield vroegtijdig op omdat de eigenaar van het gebouw verdere juridische stappen ondernam. “Ze wilden ermee aantonen dat we toch nog aan commercie deden in hun gebouw,” legt Redant uit “Terwijl we er niks aan verdienden.”

Redant hoopt FFORMATT toch nog een tweede leven in te kunnen blazen na coronatijden, of het nu op dezelfde plaats kan of niet.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Muziek , nachtleven , club

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni