Sound the Alarm - Peter de Caluwe: 'Je kan niet alleen maar shoppen en op restaurant gaan'

© PhotoNews
| Peter de Caluwe, intendant van de Koninklijke Muntschouwburg.

Peter de Caluwe is directeur-intendant bij De Munt en lid van het Europees Cultureel Parlement: "Er is te weinig kennis van onze sector om ons te vertrouwen."

“De drive is groot om weer te beginnen,” zegt Peter de Caluwe gedecideerd. “Bij de artiesten, de organisatoren, én het publiek.” Voor een huis dat leeft van grote producties met véél volk in de zaal, op de bühne én in de orkestbak, blijft De Caluwes strijdlust groot, ook in dit zware weer. “Maar het is niet makkelijk, omdat men op beleidsniveau angst heeft. Er is blijkbaar te weinig kennis van onze sector om ons voldoende te vertrouwen. Wij zien politici veel te weinig.”

Evenementen met het huidige maximum van tweehonderd personen zijn voor De Caluwe niet werkbaar. “Wij gaan ervan uit dat we na overleg met de burgemeester, met de protocollen die we hebben en met de voorbereiding die we hebben gedaan, dat aantal zullen kunnen verhogen. De opening is gemaakt, ik heb er vertrouwen in dat we naar vijfhonderd mensen in de zaal kunnen evolueren zonder eenieders veiligheid in gevaar te brengen. Qua publieksstromen controleren, zijn wij een van de meest ervaren sectoren.”

Is this the end?, de opera die het seizoen opent, doet dat nog zonder publiek. “Héél symbolisch,” vindt De Caluwe. Andere stukken, zoals het immense Die tote Stadt, zijn aangepast aan een kleinere bezetting. De opera De kinderen der zee zal vervangen worden door het kleinere Der Schauspieldirektor van Mozart, een samenwerking met het Théâtre National en de KVS, en volgens De Caluwe “een stuk dat heel erg aansluit bij wat we vandaag meemaken.”

Op de horeca en de toeristische sector is De Caluwe niet jaloers. “Maar ik heb er wel een raar gevoel bij. Cultuur wordt altijd gezien als iets bijkomstigs, een meerwaarde, maar cultuur heeft ook waarde. Alleen past dat niet in een neoliberaal discours. Maar we moeten durven te spreken over de filosofie die achter het participeren aan cultuur zit. En iets anders bieden waar mensen ook nood aan hebben op dit moment. Je kan niet alleen maar winkelen of op restaurant gaan, soms heb je ook een ander soort voeding nodig.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?