Soundtrack for the summer: Judith Kiddo

Brusselse artiesten selecteren hun favoriete tracks voor de zomer. Laatste in de reeks: nieuwbakken indiepopzangeres Judith Kiddo.

De Brusselse muzikante Judith Kiddo debuteerde begin deze zomer met Petit chien, een ep vol even gekke als wonderlijke retrofuturistische folkpopsongs die ze afwisselend aanvuurt met zoevende synths en springerige indiegitaren. Op 26 augustus sloot ze haar zomerresidentie bij de Botanique af met een livestreamconcert, op het podium bijgestaan door muzikanten van onder meer Robbing Millions en Aksak Maboul. Hou haar Facebook-pagina in de gaten voor meer concertdata!

In haar Soundtrack for the summer figureren veel vrouwen. Onze nationale trots Charlotte Adigéry met ‘High lights’ bijvoorbeeld, wier humor en eerlijke energie Kiddo heel aanstekelijk vindt. Van Minnie Riperton kiest ze ‘Les fleurs’, waarin de betreurde Amerikaanse soulzangeres zich presenteert als zingende bloem. ‘Babooshka’ van Kate Bush deed Kiddo zingen en dromen als kleine uk. Het bleek een liefde voor het leven te zijn.

Dansen deed Kiddo op Janet Jackson. ‘Together again’ is voor haar de ultieme ninetieshit. “De video en de choreografie hebben een hele generatie beïnvloed. Ik ken nog steeds een deel van de danspassen.” En dan is er nog Joni Mitchell, die Kiddo roemt om haar tektsen en haar angelieke stem.

1719 Judith Kiddo portraitfleuri

De mannen dan? Ook niet de minsten. Paul McCartney duikt in Kiddo’s lijst op met het electropopliedje ‘Temporary secretary’, “een song waar ik helemaal gek van word.” Uit Stop making sense, Jonathan Demmes klassieke concertfilm over Talking Heads, haalt ze ‘Burning down the house’. En over 'Don't drive drunk' van Stevie Wonder zegt ze: “Als het op melodieën aankomt is hij een genie, en melodieën zijn voor mij het belangrijkste.”

Een speciale vermelding is er voor de Britse indiepopzanger LA Priest, in wier voorprogramma Kiddo normaal zou moeten spelen in oktober. “Ik luister elke dag naar zijn liedje ‘What moves’. Ik hoop zo vurig dat we weer voor een publiek kunnen spelen. We moeten blijven zoeken naar oplossingen om cultuur te behouden. We mogen niet op drie meter van elkaar dansen terwijl volgepakte vliegtuigen naar Ibiza vliegen en Aqualibi uitpuilt met families. Dat is een onaanvaardbare aanslag op artiesten, het publiek en iedereen die werkt in de sector.”

Duiken ten slotte nog op in Kiddo's fraaie playlist: onder meer Björk, Dolly Parton, Sade, Fleetwood Mac, Ariel Pink en King Crimson.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?