1718 Rokia Bamba 2 zwart-wit

Brusselse artiesten selecteren hun favoriete tracks voor de zomer. Deze week: radiomaakster en dj Rokia Bamba.

De Brusselse dj Rokia Bamba besefte pas laat dat ze niet alleen een goeie radiomaakster was - dat doet ze al sinds haar twaalfde, onder meer voor Radio Campus - maar dat ze ook mensen aan het dansen kon brengen. Liefst op geëngageerde party’s, zoals op 29 augustus op het Congolisation-feestje in het kader van Hello Summer aan de Congreskolom. Verwacht je aan groovy hiphop, Afrikaanse beats, house en techno, die ook in deze Soundtrack for the summer opduiken. En als het kan allemaal door elkaar.

Zoals in 'VT Zook II' van Rad Cartier/Nyoko Bokbae feat. Lala &ce, bijvoorbeeld, een mix van zouk en trap, van de hand van een kluitje artiesten uit Parijs en Lyon. Of 'Sofrimento' van de eerder deze maand overleden Angolees-Portugese muzikant Waldemar Bastos, die fado, afropop en traditionele Braziliaanse muziek door elkaar mengt.

Azealia Banks zit niet verlegen om een schandaal meer of minder, maar dat kan me wat. Ze is een geweldige rapster. Go Azealia, go!

1718 Rokia Bamba 2 zwart-wit

Rokia Bamba’s smaak is heel internationaal en veelal exotisch. Uit Frankrijk haalt ze Democrates D met de classic ‘Le crime’, een van de hoogtepunten van de Franse hiphop, en ‘Bring U up’ van Romanthony, die afrobeat en funk door elkaar draait en die u kan kennen als gastzanger bij Daft Punk.

Uit de Nigeriaanse popscene duikelt Rokia Bamba Wizkid op, de prins van Lagos. 'Rabudas’ is een liedje van Kapiro, de populairste artieste van Angola van het moment. De Brit Jamie Lidell is dan weer een van haar favoriete zangers, van hem kiest ze voor 'Darn (Cold way o' lovin)' van zijn band Super Collider. Nog iemand waar ze een boon voor heeft, is de controversiële Amerikaanse rapster Azealia Banks, nooit verlegen om een schandaaltje meer of minder.

Verder kan je nog je booty shaken op de post-kuduro van Talanzele, de geile beats van Rod Lee, en lekker dansbaar spul van Young M.A, Milo & Fabio en Ninetoes.

Rokia Bamba’s geëngageerde kantje, ten slotte, komt naar boven met ‘L'état assassine’. Die furieuze raptrack van het collectief Assassin belandde in 1995 op de soundtrack van de film La haine, de Franse mokerslag van Mathieu Kassovitz over de Parijse banlieues.

Vuist in de lucht en dansen maar!

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Muziek, soundtrack for the summer, Rokia Bamba

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni