Toots Thielemans krijgt feestjaar op honderdste verjaardag

Het Shearing Quintet met Toots Thielemans (gitaar) in zijn jonge jaren.
© Legacy Toots Thielemans
| Het Shearing Quintet met Toots Thielemans (gitaar) in zijn jonge jaren.
© Legacy Toots Thielemans
| Het Shearing Quintet met Toots Thielemans (gitaar) in zijn jonge jaren.

Volgend jaar zou jazzmuzikant Toots Thielemans honderd jaar zijn geworden. Legacy Toots Thielemans vzw en visit.brussels kondigen op zijn 99ste verjaardag het feestjaar 2022 alvast aan. “Zijn muziek is nog springlevend.”

Op 22 april volgend jaar opent in de Koninklijke Bibliotheek van België in samenwerking met het Muziekinstrumentenmuseum de tijdelijke tentoonstelling 'Toots 100, The Sound of a Belgian Legend'. De tentoonstelling laat bezoekers op een interactieve manier de ‘sound van Toots’ ontdekken. De expositie is geschikt voor alle leeftijden en bestaat uit geluidsopnames, foto’s, tekeningen, partituren, handschriften, objecten en instrumenten van Thielemans.

Op 29 april 2022 volgt een verjaardagsconcert in Bozar, met nationale en internationale gasten. De muzikanten maken een reis door het muzikale leven van Toots en voeren in wereldpremière een suite uit, die speciaal voor de gelegenheid werd gecomponeerd.

Daarnaast besteden ook het Brussels Jazz Weekend en Brosella later in het jaar aandacht aan Toots Thielemans in hun programma. Ook individuen en organisaties kunnen zich aansluiten bij het Tootsjaar en zich kandidaat stellen om een onderdeel van het programma te verzorgen. "Ik denk aan workshops, optochten en een muurschildering," zegt Veerle Van de Poel van The Legacy Toots Thielemans vzw.

De voormalig manager van Toots Thielemans vindt het belangrijk om stil te staan bij de honderdste verjaardag van Toots omdat hij nog enorm leeft onder de mensen. "Toen ik buitenlandse contacten belde om uit te leggen wat het plan was, was iedereen meteen enthousiast. Hij leeft nog, niet alleen onder muzikanten, maar ook bij de mensen. Zijn muziek is springlevend."

Het jubileumjaar is een samenwerking met zijn vrouw Huguette Thielemans, de Private Stichting Toots Thielemans, the Legacy of Toots Thielemans vzw en visit.brussels.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?