Herbekijk BRUZZ 24 over metro 3: 'Start werken noordtracé niet meer voor deze legislatuur'

JP
© BRUZZ
14/12/2023

De Brusselse regering onthulde donderdag het langverwachte metrostation Toots Thielemans. In deze uitzending van BRUZZ 24 nemen we de voortgang van de uitbreiding van metrolijn 3 onder de loep. Daarnaast onderzoeken we ook de herkomst van de praline in een nieuwe aflevering van Big City.

Terwijl het langverwachte metrostation Toots Thielemans langzaam maar zeker vorm begint te krijgen, blijft de toekomst onzeker van de aanleg van de toekomstige metrolijn 3. Volgens Brussels minister van Financiën Sven Gatz (Open VLD) zijn er momenteel onderhandelingen gaande om de kosten te verlagen.

Minister Gatz onderzoekt bovendien verschillende pistes om leningen aan te gaan. "Binnenkort kunnen we aankondigen dat we een lening van een half miljard krijgen van de Europese investeringsbank."

"En ten slotte is het belangrijkste voor ons dat we onderzoeken of we dat tweede deel (naar Evere, red.) kunnen deconsolideren. Dat betekent dat je het uit de begroting kunt halen en op een langere termijn afbetalen. Niet op 10 of 15 jaar, maar op 30 jaar of langer. Dat zijn we met de Europese instanties aan het onderzoeken en dat zullen we ook in de lente weten."

De start van de werken van het noordelijk tracé zal deze legislatuur niet meer gebeuren, meldt mobiliteitsminister Elke Van Den Brandt (Groen) in BRUZZ 24. "Wat we moeten vermijden, en dat is de vorige keer gebeurd, is om nog vlak voor de verkiezingen toch een akkoord hebben, met een aannemer in zee te gaan om alles rond te hebben, maar op die manier soms toch fundamentele metingen of informatie niet hebben. Dat willen we nu voorkomen, we willen een heel goed dossier klaarmaken."

De mobiliteitsminister benadrukt het belang van een gedegen voorbereiding als het over de uitbreiding van de metro gaat, zowel wat betreft de kosten als de impact op de wijk. "Zodat de volgende regering in eer en geweten, bij de onderhandelingen een beslissing kan nemen over dat stuk", aldus de minister nog.

Verder in BRUZZ 24

Daarnaast bekijken we ook de begrotingen van de Brusselse gemeentes. 13 gemeentes starten namelijk het nieuwe jaar zonder begroting.

En in een nieuwe aflevering van Big City onderzoeken we of de praline een Brusselse uitvinding is. We gaan daarvoor terug in de tijd, naar het moment in 1857 dat Jean Neuhaus een apotheek opende in de Koninginnegalerij.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni