Twaalf zangtalenten dingen naar hoofdprijs in de Koningin Elisabethwedstrijd

© Belga
01/06/2023

Van donderdag tot zaterdag dingen twaalf zangers in de arena van Bozar naar de hoogste eer, eerste laureaat worden van de Koningin Elisabethwedstrijd voor zang. Er treden geen Belgische kandidaten meer aan in de finale.

Negen vrouwen uit verschillende windstreken en drie mannen uit Zuid-Korea nemen het tegen elkaar op. Elke avond vertolken vier finalisten drie tot zes werken naar keuze, waaronder één opera-aria, in minimum twee verschillende talen. In tegenstelling tot de eerste ronde en de halve finale, waar de zanger begeleid werd door een pianist, krijgt de kandidaat in de grote Henry Le Boeuf-zaal het Symfonieorkest van de Munt achter zich.

Dat vraagt andere vaardigheden, zoals het samenspel met dirigent Alain Altinoglu en voldoende stemvolume. Naast de zangkwaliteit zijn ook de expressie en de manier waarop het verhaal van het muziekstuk naar het publiek wordt overgebracht belangrijke criteria bij de beoordeling.

Publiekslieveling

Er treden geen Belgische kandidaten meer aan in de finale. Sopraan Margaux de Valensart en mezzosopraan Linsey Coppens strandden in de halve finales.

Donderdag mag de Amerikaanse contralto Jasmin White de finale openen. Contralto is de laagste vrouwenstem en eerder zeldzaam. Zij groeide uit tot publiekslieveling door haar unieke stemgeluid en haar eigenzinnige repertoirekeuze. In de halve finale zong ze met verve een Spaanstalig slaaplied en een negro spiritual. Dezelfde avond treden ook de Française Floriane Hasler, de Koreaan Inho Jeong en de Canadees-Duitse Anna-Sophie Neher aan.

Vrijdag is het achtereenvolgens de beurt aan de Koreaan Daniel Gwon, de Portugese Silvia Sequeira, de Koreaan Taehan Kim en de Franse Juliette Mey. Op de slotavond zetten de Australische Fleuranne Brockway, de Nederlandse Maria Warenberg, de Russisch-Duitse Julia Muzychenko en de Canadese Carole-Anne Roussel hun beste beentje voor. Wellicht pas na middernacht weten we wie de opvolger wordt van Samuel Hasselhorn, die bij de vorige zangcompetitie in 2018 eerste laureaat werd.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni