Ukkelaar Jérémie Makiese opnieuw als zestiende aan de beurt in finale Eurosongfestival

© Jérémie Makiese
| Jérémie Makiese woont in Ukkel.

Ukkelaar Jérémie Makiesie mag naar de finale van het Eurosongfestival in Turijn en komt als zestiende aan de beurt. Hij plaatste zich donderdagavond voor de eindstrijd na een overtuigende performance. De winnaar van seizoen 9 van The Voice Belgium is geboren in Antwerpen in een familie van muzikanten en woont op dit moment in Ukkel.

In de buitenlandse pers was Makiese bij de repetities niet onopgemerkt gebleven. Zo schreef de Nederlandse krant 'Trouw' het volgende over hem: 'In zijn lekkere soulstem zijn de gospel-invloeden goed hoorbaar; Makiese zong ooit in een kerkkoor. In het liedje trekt hij dan ook alle registers open. Maximale r&b, maar zonder dat het zijig wordt, met een snufje Justin Bieber hier, en een likje Bruno Mars daar. Daarbij heeft hij met zijn blonde afro een hoge gunfactor.'

Op het Eurovison Songfestival bracht Makiese het lied 'Miss You', een ballad met een pop- en soulsound en een vleugje hip-hop. Hij kwam als zestiende aan de beurt. Tijdens de finale op zaterdag 14 mei zal België opnieuw als 16de van de 25 landen aan de beurt zijn. Een loting bepaalt of artiesten in de eerste of tweede helft van de wedstrijd moeten opdraven. Daarna leggen de producenten zelf de precieze volgorde vast om "de meest opwindende show mogelijk" te maken.

Zaterdag bijt Tsjechië de spits af, hekkensluiter is Estland. Topfavoriet Oekraïne - dat volgens internationale bookmakers zal winnen omdat veel kijkers met hun stem hun solidariteit met het land willen betuigen - staat als twaalfde op het podium. Andere favorieten zijn het Verenigd Koninkrijk, Zweden en gastland Italië, die respectievelijk als 22e, 20e en 9e in actie komen.

Het Eurovisiesongfestival wordt georganiseerd door de Europese Radio-Unie (ERU), waarin de publieke omroepen van Europa zijn verenigd. Om deel te nemen moet elk land een lied presenteren, dat nog niet is uitgebracht en niet langer is dan drie minuten, en dat live wordt uitgevoerd door maximaal zes personen. België heeft slechts één keer gewonnen, met 'J'aime la vie' van Sandra Kim in 1986.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?