Shop Joy: Kozmic Music

© Saskia Vanderstichele
Onze score

Een nieuwe platenwinkel, daar mogen ze ons altijd voor wakker maken. Alhoewel Kozmic Music eigenlijk geen nieuwkomer is. De winkel was van 2002 tot 2009 te vinden in de Zuidstraat. Na een pauze van een paar jaar, is eigenaar Benoît Vandeplas terug. Aan de Kolenmarkt deze keer.

De hoge huurprijs deed Kozmic Music in 2009 de das om. Maar Benoît bleef uitkijken naar een betaalbaar pand in het centrum. En dat vond hij aan de Kolenmarkt, in een buurt die de laatste maanden al enkele nieuwe winkels zag opengaan. Onder andere de Franse modewinkel Sessùn deed er de deuren open en aan de overkant opende lederwarenboetiek Atelier Marchal. En sinds kort vind je dus op nummer 57 Kozmic Music. Het vintage behangpapier van de vorige meubel- en decowinkel hangt er nog, maar de print uit de jaren 1960 past perfect bij de nieuwe shop. Die kreeg zijn naam trouwens van 'Kozmic blues', een nummer van Janis Joplin uit 1969.

Bij Kozmic Music vind je cd's en vinyl, voornamelijk tweedehands en in goede staat. Nieuw werk is in beperkte mate verkrijgbaar, maar wie zoekt naar iets specifieks, kan er ook albums bestellen. Het merendeel van de muziekcollectie behoort tot de pop en rock. Jazz vind je er ook, net zoals klassieke muziek en soundtracks. Benoîts eigen smaak is ruim, van rock tot punk en van blues tot country. De gemiddelde plaat kost er 9 euro, voor zeldzaam werk betaal je tot 60 euro.

Benoît bouwde de collectie in de winkel op met albums uit zijn eigen collectie – dubbels of muziek die hij niet meer beluistert – en met aangekocht werk van particulieren. Je kunt bij Kozmic Music ook terecht om je oude cd's of platen te laten overnemen. Voor maandelijkse events en concerten is de winkel wat te klein, maar op Record Store Day (op zaterdag 19 april) plant Benoît wel een optreden.
 

adres: Kolenmarkt 57, Brussel, 0497-45.59.19

open: ma > za: 11 > 18.30 & zo: 12 > 18.00

De shoppingtips van Agenda

De collega's van het uitmagazine Agenda gaan iedere week op zoek naar de nieuwe of niet te missen adresjes in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

BRUZZ Magazine
deze week
  • Platenzaken: 'Vinylfreaks zijn een trouw publiek, die komen terug'
  • Brussel als zomerse pop-upstad
  • Kenza Isnasni, 18 jaar na de moord op haar ouders
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Á 92 ans, Jacqueline Mesmaeker fait l'objet d'une rétrospective
  • Superjazzfestival op je scherm
  • Musea gooien deuren weer open
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement