Vierentwintig violisten strijden om finaleplaats Koningin Elisabethwedstrijd

© PhotoNews
| Het Flageygebouw in Elsene is het toneel voor de violistenhalvefinale.

Maandag start in het Flageygebouw in Elsene de halve finale van de Koningin Elisabethwedstrijd. Vierentwintig violisten - vijftien vrouwen en negen mannen - strijden om een plaatsje in de finale. Sylvia Huang houdt de Belgische eer hoog.

De halve finale is gespreid over zes dagen. Elke violist treedt aan in een namiddag- en in een avondsessie. In elke sessie spelen twee kandidaten een concerto van Mozart met het Koninklijk Kamerorkest van Wallonië. Na de pauze gaan twee andere kandidaten verder met een recital. Een recital bestaat uit een of meer solostukken met begeleiding van een pianist. De jury kiest één van twee door de kandidaat voorgestelde recitalprogramma's, die werken naar keuze bevatten (waaronder een sonate voor viool en piano).

Belgisch

Daarnaast moet de kandidaat aan de slag met de 3de en 4de bewegingen van de sonate in g op. 27/1 van Eugène Ysaÿe en het onuitgegeven verplichte werk "Scherzo - Bagatelle", speciaal voor deze editie geschreven door de Belgische componist Bram Van Camp. Onze landgenote Sylvia Huang, de enige Belgische deelnemer, brengt haar concerto van Mozart maandagavond. Donderdag werkt ze het recitalprogramma af in de namiddagsessie. Elke halvefinalist komt dus tweemaal voor het voetlicht.

Zaterdag

Het gros van de halvefinalisten komt uit de VS, Japan en Korea. Naast Huang dingen nog drie andere West-Europese violisten mee naar een plaats in de finale: de Hongaarse Julia Pusker, de Franse Anna Göckel en de Roemeens-Duitse Ioana Cristina Goicea. De overige musici komen uit Oekraïne, Canada en Kazachstan. De halve finale wordt aanstaande zaterdag afgesloten met de proclamatie van de twaalf finalisten.

Live

De sessies van de halve finale zijn live te volgen op de netten van de publieke omroepen VRT en RTBF via tv, webstreaming of radio.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?