"Girl" drie keer genomineerd voor Europese filmprijzen

1627 FILM Girl

Lukas Dhonts speelfilmdebuut "Girl" is een van de vijf genomineerden in de categorie beste film voor de European Film Awards. Dat is zaterdag bekendgemaakt op het Europese filmfestival van Sevilla. Hoofdrolspeler Victor Polster is dan weer genomineerd in de categorie beste acteur.

"Girl" vertelt het verhaal van de 15-jarige Lara, gespeeld door Victor Polster, die het wil maken als ballerina. Samen met haar vader trotseert ze de wereld, maar vooral haar lichaam dat tegenstribbelt, want Lara is geboren als jongen.

De film neemt het op tegen "Gräns" van Ali Abbasi, "Dogman" van Matteo Garrone, "Lazzaro Felice" van Alice Rohrwacher en "Cold War" van Pawel Pawlikowski. Die laatste was vorige maand de winnaar van de Canvas Publieksprijs en de Grand Prix van het Film Fest Gent.

"Girl" is pas de tweede Vlaamse film die genomineerd wordt in de belangrijkste categorie, die voor beste film, na "The Broken Circle Breakdown" van Felix van Groeningen in 2013. Victor Polster is de op één na jongste acteur ooit die een nominatie krijgt voor beste acteur, de jongste was Jamie Bell toen die in 2000 genomineerd werd voor zijn rol in Billy Elliot. Polster is na Jan Decleir ("Daens", 1993) en Johan Heldenbergh ("The Broken Circle Breakdown", 2013) de derde Vlaamse acteur die genomineerd wordt. De 16-jarige Polster werd eerder dit jaar in Cannes al bekroond met de prijs voor beste acteur voor zijn hoofdrol.

Het speelfilmdebuut van Dhont is ook al een van de zes genomineerden voor de European Discovery Award - Prix FIPRESCI. Die prijs is een bekroning voor het beste Europese speelfilmdebuut en wordt elk jaar tijdens de European Film Awards uitgereikt door de Internationale Federatie van Filmcritici (FIPRESCI). Het is van 2011 geleden dat een Vlaamse film genomineerd werd voor de European Discovery Award. Toen pakte "Adem" van Hans Van Nuffel de nominatie én de hoofdprijs. De film, die al diverse prijzen in de wacht sleepte (onder andere Caméra d'Or in Cannes), loopt sinds 17 oktober in de Belgische filmzalen.

De film is volgend jaar ook de Belgische Oscarinzending voor beste niet-Engelstalige film. In totaal sleept "Girl" dus drie nominaties in de wacht voor de EFA 2018: beste film, beste acteur en beste debuut. De winnaars van de European Film Awards worden op 15 december ook al in Sevilla bekendgemaakt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?