Wiels krijgt auditorium én erfpachtverlenging

EVC
© brusselnieuws.be
06/01/2012

Het kunstencentrum Wiels gaat de komende drie jaren verbouwen. Er komt onder meer een auditorium met 80 plaatsen voor filmprojecties en kleinere kunstinstallaties. Nog meer goed nieuws: de erfpachtovereenkomst voor het gebouw is verlengd tot 2057.

Na vele administratieve en financiële perikelen kan de directie van kunstencentrum Wiels eindelijk met een gerust gemoed naar de toekomst kijken. Beliris, een samenwerkingsovereenkomst tussen de federale overheid en het Brusselse Gewest, geeft een eerder geblokkeerd bedrag van 2,7 miljoen euro vrij voor renovatiewerken.

Auditorium
Belangrijkste ingreep is de bouw van een auditorium van een tachtigtal plaatsen onder de brouwerijzaal. "Die zal dienen voor filmvoorstellingen, lezingen en kleinere kunstinstallaties," legt Wiels-directeur Dirk Snauwaert uit aan brusselnieuws.be. "Het auditorium gaan we ook verhuren, want we moeten een deel van onze inkomsten uit commerciële activiteiten genereren."

Het ontwerp voor het auditorium is van het gerenommeerde architectenbureau Office Kersten Geers - David Van Severen, die als besten uit ideeënwedstrijd kwamen.
Dirk Snauwaert: "De werken gaan in drie fasen gebeuren, gespreid over minstens drie jaar. "We gaan de capaciteit van het gebouw verhogen, de nooduitgangen heraanleggen, het educatief atelier in het nieuw steken, het onthaal professionaliseren. Bovendien gaan we het dakterras toegankelijk maken. In eerste instantie om de bezoekers van het mooie uitzicht te laten genieten. Maar we zouden er ook een zomerbar kunnen openen, waar men terechtkan voor een hapje en een drankje, en voor recepties in de zomer."

Ten slotte moet het gebouw ook energievriendelijker gemaakt worden," zegt Snauwaert. Dat laatste is niet alleen belangrijk om de energiefactuur te doen dalen, maar is, gezien de omvang van de ramen, technisch geen sinecure." Snauwaert hoopt dat alle werke achter de rug zijn voor de tiende verjaardag van het kunstencentrum in 2017.

De vzw Wiels zelf gaat ook eigen middelen investeren in de uitrusting van de bureaus, de IT en dergelijke meer.

Erfpacht
Nog goed nieuws voor het kunstencentrum is de verlenging van de erfpachtovereenkomst met de eigenaar van het gebouw, het Brusselse Gewest, tot 2057. De nieuwe erfpachtovereenkomst werd eind december ondertekend, maar dat is pas vandaag vrijdag bekendgemaakt. De vorige erpachtovereenkomst zou al in 2030 eindigen. "Die verlenging maakt het mogelijk om de investeringen in het gebouw op langere termijn te kunnen afschrijven. Bovendien zijn we daarmee zeker dat dit gebouw minstens tot 2057 bestemd is voor de kunst.

En met die kunst scoort Wiels hoge ogen. In 2012 is onder meer de wereldberoemde Duitse artieste Rosemarie Trockel te gast.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni