Kunstenfestivaldesarts van start

We will bring back our borders,” toeterde Amerikaans president Trump die eind mei zijn favoriete hellhole opzoekt. Reden te meer voor het interdisciplinaire, multiculturele feest genaamd Kunstenfestivaldesarts om grenzen te doen vervagen. Het festival gaat deze vrijdag van start en duurt nog tot eind mei.

Van 5 tot 27 mei maakt het meertalige Kunstenfestivaldesarts van Brussel opnieuw dé plek om de wereld van de podiumkunsten en performances te leren kennen. Op het programma staan 39 creaties, waarvan er 25 in wereldpremière gaan op het festival. Net zoals tijdens de voorgaande jaren vindt ook de 22ste editie plaats in meer dan twintig theaters en kunstencentra en op verrassende locaties in de hoofdstad. 

Aftrappen doet het festival met een groot openingsfeest op vrijdag in kunstencentrum Wiels. 

Permanente porositeit
De organisatie koos als thema voor deze editie het overstijgen van grenzen, in al zijn facetten. De aanleiding hiervoor is kersvers Amerikaans president Donald Trump, die zijn inhuldigingstoespraak inzette met de woorden "We will bring back our borders". “Maar draagt een grens – of ze nu tastbaar is of enkel in onze hoofden bestaat – niet de uitnodiging in zich om ze te overstijgen, te verplaatsen, op zoek te gaan naar haar permanente porositeit?”, vraagt directeur Christophe Slagmuylder zich af.

Laat die bedenking net het uitgangspunt vormen voor de editie 2017 van het Kunstenfestivaldesarts. “Heel wat voorstellingen nodigen ons uit om de grenzen tussen onszelf en de ander, tussen kennen en ervaren, af te tasten en kritisch te benaderen”, aldus Slagmuylder.

We vroegen aan zes artiesten die hun werk presenteren op het festival te vertellen over grenzen en de manier waarop hun creatie daar iets over zegt. Lees deze interviews hier.

> Kunstenfestivaldesarts. 05/05 > 27/05, verschillende locaties, Brussel

 

Kunstenfestivaldesarts 2017

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel
BRUZZ Magazine
deze week
deze week
  • Giordano Gederlini: 'Brussel is een goed stad voor film noir'
  • Invader: Le street artiste Cubeur
  • Couleur Café: afro-pop on the rise
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement