Thomas Bellinck: Fort Europa, de musical

Voor zijn 22ste editie focust het interdisciplinaire, multiculturele feest genaamd Kunstenfestivaldesarts op grenzen. Zes kunstenaars die er hun werk presenteren, vertellen over grenzen en de manier waarop hun creatie daar iets over zegt. Dit deel: theatermaker Thomas Bellinck.

U kent Thomas Bellinck wellicht van het futuristisch-historische ‘museum’ Domo de Europa Historio en Ekzilo. Vandaag presenteert de Brusselse theatermaker Simple as ABC #2: keep calm & validate, het tweede deel in een reeks rond de westerse migratiemachine.

Qué? Thomas Bellinck: “Wij hebben een heel verouderd beeld van landsgrenzen en hoe die functioneren. Alsof de buitengrens van Europa gewoon samenvalt met het einde van de territoriale wateren of de lijnen die op landkaarten werden getrokken. De grens is overal. Afhankelijk van waar je geboren wordt, staat al vast voor welke landen je een visum kunt aanvragen. Daarnaast verschuift de EU haar grens en besteedt ze die uit aan landen als Turkije of Libië, waar mensen soms worden opgesloten puur op basis van de intentie om naar Europa te migreren."

"Je begaat dus al een grensovertreding als je eraan denkt de grens te willen oversteken. De grens bevindt zich ook steeds meer op een verticale as: van satellieten en surveillancevliegtuigen tot de gewapende bunker in een uitgeholde berg waar de back-ups rusten van de Europese vingerafdrukdatabank.”

Die nieuwe grenzen wil Bellinck zichtbaar maken met een musical. “Ik heb gesprekken gevoerd met grens- en datamanagers die werken voor instellingen en agentschappen van de EU. Die interviews hebben we op muziek gezet, waardoor je op een heel andere manier opnieuw naar het heersende discours luistert, dat ‘beleid’ vervangt door ‘management’ en ‘mensen’ door ‘datasubjecten’. Tegelijk proberen we via een genre als musical het grensspektakel even te verleggen van de Middellandse Zee naar de minder mediagenieke kantoren, controlekamers en datacentra waar de grens dagelijks digitaal gestalte krijgt.”

> Thomas Bellinck/ROBIN: Simple as ABC #2: keep calm & validate. 24/05 > 27/5, 20.30, Kaaitheater, Brussel

Kunstenfestivaldesarts 2017

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel
BRUZZ Magazine
deze week
deze maand
  • Fashion Designer Kenza Vandeput-Taleb: 'I want to reclaim my cultural heritage'
  • Channel Tres: Le dancefloor n'est pas près de s'en remettre
  • Misha Van der Werf: 'Ik wil als acteur en filmmaker altijd nieuwsgierig blijven'
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement