SELECT 0223 rosas - mitten de munt

Anne Teresa De Keersmaeker danst op de 'Cellosuites' van Bach

Michaël Bellon
© BRUZZ
03/02/2023

Na The Goldberg variations, BWV 988 en The six Brandenburg concertos waagt choreografe Anne Teresa De Keersmaeker zich nu samen met dansgroep Rosas aan Johann Sebastian Bachs Cellosuites.

In Mitten wir im Leben sind/Bach6cellosuiten dansen vier dansers – Bostjan Antoncic, Marie Goudot, Julien Monty en Michaël Pomero – ieder telkens een van de zes suites in een sobere en uitgepuurde scenografie, die in de mooie Rosas Performance Space uitstekend tot hun recht komen. De Keersmaeker zelf neemt ook een bijzondere rol op het podium op.

De zin “Mitten wir im Leben sind mit dem Tod umfangen” komt uit een hymne van de Duitse protestantse theoloog Martin Luther. Tevens is het het grafschrift van de legendarische Duitse choreografe Pina Bausch. Dat elke mens zich door de dood omringd weet, zal ook Bach zelf niet hebben ontkend. Waarschijnlijk schreef hij zijn suites in de periode dat hij rouwde om zijn overleden eerste echtgenote, terwijl hij zijn leven lang al geconfronteerd werd met de dood in zijn familie.

Deze choreografie is dus een melancholische belichaming van een melancholisch stuk, al leggen de dansende lichamen zich niet zomaar neer bij de harde feiten. De Franse cellist Jean-Guihen Queyras brengt het meesterwerk van twee uur integraal live op het podium. De vijfde suite speelt hij alleen, in het donker. Nadien komen de vijf dansers voor de zesde suite allemaal samen: door de grote vensterramen in Vorst glooit toch een streepje eeuwigheid de zaal in.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni