PODIUM solos  duets

Spending the Night with Meg Stuart/Damaged Goods presenteert in het Kaaitheater de retrospectieve voorstelling 'Solos and duets'.

Dag van de Dans gaat weer de straat op

Michaël Bellon
© BRUZZ
21/04/2022

De Dag van de Dans online, dat maakte geen pas. Maar de zevende editie kan dit jaar gelukkig weer gewoon doorgaan in straten, op pleinen, in theaters, studio's en musea.

Of de volgende editie dat ook kan, hangt af van de cultuurbezuinigingen, die behalve de dansgezelschappen ook de achtste editie van volgend jaar bedreigen. Méér publiek, méér hedendaagse dans en méér spreiding via dit laagdrempelige programma is dus niet langer gegarandeerd.

Voorlopig blijven we in Brussel goed bedeeld. De nieuwe Franstalige tegenhanger Danses en Fête! laat in de hoofdstad zelfs zijn programma versmelten. Dat levert een aantal blikvangers op. Zo grijpt dansgezelschap Peeping Tom de Dag van de Dans aan om zijn nieuwe studio in de Gabrielle Petitstraat in Molenbeek feestelijk te openen, met filmvertoningen, workshops, open repetities, korte performances en een receptie (11 > 19.00). Ook Faso Danse Théâtre en not standing, het gezelschap van Alexander Vantournhout, doen mee.

Ondertussen duiken de studenten van P.A.R.T.S. traditiegetrouw de straten van het centrum in onder leiding van choreograaf Benjamin Vandewalle, met Derailed (14 > 17.00). Hiatus, het gezelschap van choreograaf Daniel Linehan, gaat dan weer voor een gratis workshop tussen de bomen van het Dudenpark in Vorst (10 > 11.30).

Daarnaast voorzien verschillende grote theaters een avondvullend programma. Spending the Night with Meg Stuart/Damaged Goods presenteert in het Kaaitheater de retrospectieve voorstelling Solos and duets van de Amerikaans-Brusselse choreografe, en in Decoratelier workshops, concerten en dj-sets. De KVS heeft de creatie Malus van Igor Shyshko en Kunst/Werk op het programma staan, en ook Les Brigittines, Théâtre National en Beursschouwburg nodigen uit ten dans.

In de categorie kleinere organisaties noteren we GC De Maalbeek, Ultima Vez Studio's, REACh. & Collabs., Théâtre Marni, La Tangueria, CC Jacques Franck en Le BAMP. Workspacebrussels organiseert al vanaf 21 april open studios met try-outs, installaties en workshops van een tiental kunstenaars in residentie.

DAG VAN DE DANS
23/4, verschillende locaties, www.dagvandedans.be

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni