De vijf inzichten

Danseres Hendrickx Ntela: 'Niemand is zoals jij, daarin ligt je kracht'

Michaël Bellon
© BRUZZ
28/06/2023

Krump- en hiphopfenomeen Hendrickx Ntela krijgt van de KVS carte blanche om een avond van het festival Congolisation in te vullen. Wij geven haar carte blanche om ons met vijf inzichten naar een beter leven te leiden.

Laat je omringen door overtuigde en gemotiveerde mensen
Als je omringd bent door mensen die niet dezelfde werkdynamiek en -visie hebben als jij, dan is dat mentaal vermoeiend, verlies je tijd en creëer je spanningen. Samenwerken met iemand die er andere werkmethodes op na houdt, kan verrijkend zijn, maar je motivatie moet wel van dezelfde orde zijn om samen vooruit te raken.

Reis om te herbronnen
Zeker voor een artiest is reizen heel belangrijk. Voortdurend in dezelfde omgeving blijven hangen, werkt niet inspirerend. Als je reist – ook al is dat niet voor je werk maar voor je plezier – ontmoet je andere mensen met andere gewoonten, andere omgevingen en andere culturen die je de inspiratie bieden die je nodig hebt om productief te zijn.

Blijf authentiek, blijf bij jezelf. Als je probeert om op iemand anders te lijken, dan blijf je je vergelijken met anderen

hendrickx ntela, danseres

No one is you, that is your power
Niemand is zoals jij en daarin ligt juist jouw kracht, zeg ik vaak tegen mezelf. Blijf authentiek, blijf bij jezelf. Als je probeert om op iemand anders te lijken of hetzelfde te doen als je buurman, dan blijf je je vergelijken met anderen. Zeker in de dans is het net belangrijk om te zoeken naar wat precies jou definieert en onderscheidt. Wees daar vervolgens trots op.

Rust uit en breng tijd door met je vrienden en naasten
Soms zijn we zo in ons werk en onze dagelijkse beslommeringen verdiept dat we vrienden en familie vergeten. Daar worden je lichaam en je geest moe van, en dat maakt je niet productiever. Ik vind het dus belangrijk om tegen sommige taakjes 'nee' te zeggen, zodat ik tijd heb om uit te rusten en andere mensen te zien.

Wees vastberaden en laat je dromen en doelen niet los
Ik vind het belangrijk om te blijven geloven in jezelf, om de doelen die je je gesteld hebt ook te willen halen. Als je te snel opgeeft, dan bereik je niet veel. Geduld is daarin een deugd, er kruipt tijd en werk in bereiken wat je wilt. Een plan volgen kan geen kwaad, ook al kan je nooit met alles rekening houden en zullen er altijd hoogtes en laagtes zijn.

Hendrickx Ntela vult met haar carte blanche de Congolisation-avond van 29 juni in de KVS

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Podium , krump , hiphop , Congolisation

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni