Jan Ducheyne van De Sprekende Ezels staat paraat voor de hightechstreaming van zijn poëzieavond

De Sprekende Ezels dichten live vanuit hun kot

Gerd Hendrickx
29/04/2020

Al acht jaar brengen De Sprekende Ezels onder leiding van stalmeester Jan Ducheyne maandelijks een free podium voor stand-uppoëzie en muziek in Café Monk. Vanavond doen de dichters dat elk vanuit hun kot via streaming.

Kroegtijgers met een zwak voor poëzie met een hoek af weten het al langer: iedere laatste woensdag van de maand staat er in de gelagzaal van Café Monk een free podium waarop onder toezicht van Jan Ducheyne elke dichterlijke ziel die het aandurft, zijn of haar ding mag doen.

Je moet daarbij wel kunnen optornen tegen het rumoer van de tooghangers, maar dat maakt het net spannend: een drinkgelag stil krijgen met enkele welgemikte verzen, al dan niet muzikaal ondersteund, dat smaakt toch als een overwinning.

“Live is life”, verkondigde Opus al in zijn hit uit 1985, en dat weet ceremoniemeester Jan Ducheyne maar al te goed. “Ik hou er wel van – en ik denk veel performers met mij – dat er een zekere interactie is met het publiek, een zekere spanning, en dat wat je doet iets losmaakt,” vertelde hij vorige week nog in een artikel over live versus onlinecultuurbeleving van BRUZZ.

De Sprekende Ezels is normaal een live evenement en de interactie met het publiek is daarbij essentieel. Ik zal vanavond dus wel een beetje lachen met al die onlinetoestanden

Jan Ducheyne

Dat valt bij een streaming uiteraard weg. Waarom dan toch doorgaan? “De aprilline-up was gewoon heel goed, dus ik vond het spijtig dat de avond door de quarantaine niet zou doorgaan,” vertelt Ducheyne.

Op de royaal gevulde digitale flyer spotten wij inderdaad klinkende namen als Sprekende Ezels-habitué Saskia Van Kampen, ongeleid projectiel Nick Defour en de knippende dj Cut Me Not. Namen als Dood is Punk en Prins Zonder Carnaval maken nieuwsgierig. En last minute werd aangekondigd dat ook Brussels theatermaker Bernard Van Eeghem, Bout Vercnocke, vader van illustrator en BRUZZ-cartoonist Wide Vercnocke, en singer-songwriter Thomas Devos hun opwachting zullen maken.

SprekendeEzelsFlyer

Hoe zal de avond verlopen? Ducheyne: “Ik zal in de séparé (het kleine zaaltje boven het café, nvdr) van Café Monk presenteren - zonder publiek natuurlijk. Daar zal ik vooraf opgenomen filmpjes aankondigen en tegelijk een beetje spotten met al die onlinetoestanden. Want eigenlijk staan die toch als een tang op een varken. Ik snap het wel, hoor, waar die behoefte vandaan komt, maar ik ga niet nalaten om tijdens mijn presentatie droogweg te zeggen: ‘En nu het volgende filmpje. Het zou mij verwonderen dat jullie nog aan het kijken zijn.’”

De literaire avond is te volgen via Facebook live of via Youtube.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Podium , Expo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni