Huiscomponist van De Munt Philippe Boesmans overleden

philippe_boesmans.jpg
© Simon Van Rompay/De Munt
| Philippe Boesmans aan het werk.
© Simon Van Rompay/De Munt
| Philippe Boesmans aan het werk.

Componist Philippe Boesmans is zondag overleden na een korte ziekte. Boesmans was al sinds 1985 huiscomponist bij het Brusselse operahuis De Munt. "Zijn artistieke inbreng voor de Munt en voor de hedendaagse opera is van onschatbare waarde," zegt directeur Peter de Caluwe.

"We willen ons Philippe herinneren om zijn humanisme, zijn humor en zijn generositeit," zegt de Caluwe. "Hij fungeerde als klankbord voor drie opeenvolgende Muntdirecteurs en was nooit te benauwd om constructieve commentaar te geven op de programmering van ons huis. Zijn mening telde, als vriend en als professional, en zal zeer gemist worden."

Boesmans studeerde piano aan het Conservatorium van Luik, maar richtte zich op het componeren. In 1983 maakte hij met La Passion de Gilles zijn eerste operatitel voor De Munt. In 1985 ging hij er aan de slag als huiscomponist. Eerst onder directeur Gerard Mortier, dan onder Bernard Foccroulle en uiteindelijk onder de Caluwe maakte hij tal van opera's.

Boesmans was nog steeds actief als componist. Met regisseur-librettist Richard Brunel legde hij de laatste hand aan On purge bébé, een komedie naar de farce van Feydeau, die in december in première gaat in De Munt.

Boesmans componeerde ook kamermuziek en symfonisch werk. Zijn oeuvre werd bekroond met onder meer de Prix Italia voor Upon La-Mi (1971) en de Prix Honegger (2000).

"De Munt zal hem in alle sereniteit eren met muziek," klinkt het. Boesmans is 85 jaar geworden.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?