Koningin bezoekt dansschool P.A.R.T.S. om cultuursector te steunen

© Belga
12/01/2022

Koningin Mathilde heeft woensdagvoormiddag een bezoek gebracht aan de dansschool Performing Arts Research and Training Studies (P.A.R.T.S.) in Vorst. Ze sprak er met de oprichtster van de school, Anne Teresa De Keersmaeker, met studenten en met personeelsleden. De koningin wou met het bezoek de kunststudenten en de cultuursector in het algemeen een hart onder de riem steken.

Na afloop toonde De Keersmaeker zich kritisch over de coronamaatregelen en sprak ze tegenover Belga haar bezorgdheid uit over de langetermijngevolgen van de pandemie voor de jonge generaties.

Koningin Mathilde werd ontvangen door Anne Teresa De Keersmaeker. Ze kreeg uitleg over de werking van de school, woonde een balletles bij en kreeg een performance te zien. Ze nam ook de tijd om met de studenten te praten. Uiteraard kwam in die gesprekken de impact van de pandemie op de studies aan bod.

'Gigantische impact' van pandemie

Vanaf maart 2020 tot de zomervakantie van dat jaar gebeurden alle lessen via Zoom. Ook daarna werd er waar het kon digitaal lesgegeven en gebeurden de danslessen vaak in bubbels. "Zeer heftig op het dramatische af," vat De Keersmaeker die periode samen. "De pandemie heeft een gigantische impact gehad. Het was een oefening in veerkracht, in flexibiliteit. Deze generatie studenten kende een heel hobbelig parcours."

Een parcours dat uiteindelijk goed verlopen is dankzij de hele ploeg, benadrukt De Keersmaeker, maar toch vreest ze voor de gevolgen. "Ik heb een zeer grote bezorgdheid over wat het effect gaat zijn op jonge generaties. Dat neemt bij momenten akelige proporties aan. We mogen dit echt niet onderschatten."

Het bezoek van koningin Mathilde ervaart De Keersmaeker positief. Heel de pandemie "is een bijna traumatiserende ervaring voor de hele maatschappij en zeker voor de kunsten," vindt ze. "Dat daarvoor begrip wordt opgebracht vanuit een bepaalde autoriteit is uiteraard heel belangrijk en een steun voor ons."

Opleiding

Bij P.A.R.T.S. zitten momenteel 35 studenten in het laatste jaar van hun driejarige bacheloropleiding. De studenten komen van overal ter wereld: drie uit België, maar in totaal zijn er 25 nationaliteiten vertegenwoordigd. Tijdens de voorbije drie jaar was er geen nieuwe instroom.

Op dit moment zijn de eerste audities bezig voor het volgend traject van drie jaar dat in het najaar start. In achttien steden wereldwijd – van Tokio tot Parijs tot São Paulo – worden er audities gedaan. Van een grote groep kandidaten blijven er uiteindelijk veertig over. P.A.R.T.S. biedt daarnaast ook nog een tweejarige masteropleiding aan voor tien à veertien studenten.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni