1798 darkmatter

'Darkmatter' van Cherish Menzo.

Kunstenfestivaldesarts opnieuw op volle kracht

Michaël Bellon
© BRUZZ
05/05/2022

De 27e editie van Kunstenfestivaldesarts kan weer gebald over 22 festivaldagen plaatsvinden. Onder de 37 artistieke projecten van kunstenaars uit 21 verschillende landen zitten 20 wereldpremières. Naast festivalcentrum Kaaitheater zijn er nog liefst 32 andere locaties waar je naar creaties kan gaan kijken.

Na de acute fase van de pandemie zet het KFDA meer dan anders in op muziek om verbinding te creëren. Daar horen grote namen bij zoals die van choreograaf François Chaignaud, die dit weekend het festival opent met tumulus, waarin de dansers ook een melodie weven die evolueert van barok naar hedendaags, of die van de Franse componist Christophe Chassol, die eerder samenwerkte met artiesten als Frank Ocean en Solange, maar zijn nieuwe project Chou opdroeg aan Brussel. De liveversie van dat akoestische stadsportret heeft plaats in AB, l'Archiduc én De Munt. Muziek staat verder ook centraal in het programma van de Free School van het Kunstenfestival, met workshops van Calixto Neto, Decoratelier/Jozef Wouters en Kate McIntosh.

Regisseur Akira Takayama zet samen met Brusselse fietskoeriers enkele guerrillaperformances op in de stad

Het podiumprogramma bevat bekende namen als Christophe Marthaler, Marlene Monteiro Freitas, Bruno Beltrão, Alice Ripoll, Lia Rodrigues, Bouchra Ouizguen en El Conde de Torrefiel, maar ook nieuwe gezichten als Jelena Jureša, Parnia Shams, Okwui Okpokwasili en Noé Soulier. Brusselaars zijn choreografe Cherish Menzo, die in première gaat met de performance Darkmatter, filmmaker Maxime Jean-Baptiste, Silke Huysmans & Hannes Dereere, die het in Out of the blue over diepzeemijnbouw hebben, en Castélie Yalombo met Water, l'atterrée des eaux vives.

Ook enkele speellocaties zijn opmerkelijk: zo creëert de Peruviaanse kunstenares Daniela Ortiz een poppenspel met dieren van Brusselse koloniale monumenten. Satoko Ichihara vertelt over het oriëntalistische verlangen dat leidde tot de bouw van de Japanse toren, regisseur Akira Takayama zet samen met Brusselse fietskoeriers enkele guerrillaperformances op in de stad, en het Brussels-Italiaanse gezelschap Fanny & Alexander maakt een voorstelling rond Primo Levi in de Belgische Senaat. (MB)

KUNSTENFESTIVALDESARTS
7 > 28/5, verschillende locaties, www.kfda.be

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni