1728 Anne Teresa De Keersmaeker

Sven Gatz overhandigt Bronzen Zinneke aan Anne Teresa De Keersmaeker

CD
© BRUZZ
19/12/2021

Brussels minister van Financiën en Begroting Sven Gatz (Open VLD), die ook bevoegd is voor het Imago van Brussel, heeft vandaag een Bronzen Zinneke overhandigd aan Anne Teresa De Keersmaeker. Met het beeldje, een kopie van een werk van de Brusselse beeldhouwer Tom Frantzen, wil het Gewest haar eer betuigen aan de wereldberoemde danseres en choreografe.

Het Bronzen Zinneke is een mini-versie van het bekende kunstwerk van een Brusselse bastaardhond van de hand van Tom Franssen, dat in de Kartuizerstraat in het centrum van Brussel staat. Met het Bronzen Zinneke wil het Brussels Hoofdstedelijk Gewest eer betuigen aan de informele ambassadeurs van het gewest. Dit jaar is dat aan Anne Teresa De Keersmaeker.

Al veertig jaar beïnvloedt de Belgische choreografe de ontwikkeling van de postmoderne dans. Haar danscarrière begon in Brussel, waar ze studeerde bij Maurice Béjart. In 1980 debuteerde ze met eigen werk ‘Asch’ in het Brussels gemeenschapscentrum De Markten. Ze studeert verder in New York, haar doorbraak komt er met ‘Fase’ (1982) een choreografie op de muziek van Steve Reich. Met het iconische ‘Rosas danst Rosas’ (1983) volgt de internationale doorbraak.

Brussel als uitvalsbasis

Toch kiest De Keersmaeker voor Brussel als uitvalsbasis voor haar dansgezelschap Rosas, waar ze in 1995 een eigen dansschool aan koppelt, P.A.R.T.S. (Performing Arts Research and Training Studios) in Vorst. Elk jaar krijgt er een selectie van een zestigtal studenten uit zo’n 25 landen een vervolmakingsopleiding, die hen ook laat kennismaken met de Europese hoofdstad Brussel, als een der meest diverse steden ter wereld.

“Anne Teresa kreeg zowat alle bekende internationale prijzen uit de danswereld,” zegt minister Sven Gatz. “De koning benoemde haar tot barones. Ze ontving de Prijs voor Algemene Culturele Verdienste, de belangrijkste cultuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap. Aan de VUB werd ze doctor honoris causa. Met dit Bronzen Zinneke hopen we haar de sympathiekste prijs te geven, want het komt uit de stad die haar op handen draagt en haar het liefst is.”

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni