| Het gezelschap van het Koninklijk Poppentheater Toone. De grote pop is "Woltje", de mascotte van de groep.

Zuid-Koreanen vallen voor zelfspot en Brusselse folklore van poppentheater Toone

© BRUZZ
07/08/2023

Het marionettentheater Toone trad afgelopen zaterdag op in Zuid-Korea waar het was uitgenodigd voor het Geochang International Festival of Theatre. Ze brachten er een traditioneel Brussels spektakel en dat bleek een schot in de roos. "Ze apprecieerden onze humor en zelfspot."

Zelfs nog voor er sprake was van Oscarfilm Parasite, het muziekgenre K-pop of de dramaserie Squid Game stond Zuid-Korea al prominent op de culturele wereldkaart met zijn internationale Geochang theaterfestival. Het evenement is intussen aan zijn 33e editie toe en dit jaar werd België er vertegenwoordigd door het Koninklijk Poppentheater Toone uit Brussel.

b69baf92-toone5.jpg

| Theaterdirecteur Nicolas Geal.

“Een hele eer en een mooie ervaring”, aldus directeur Nicolas Geal. “Het doel van dit festival, dat plaatsvindt in een prachtig natuurreservaat, is om internationale ontmoetingen en uitwisselingen te stimuleren. Wij zijn erg dankbaar om voor deze editie te zijn uitgenodigd. Bovendien nam de organisatie alle kosten voor de verplaatsing en de verscheping van het materiaal op zich.”

Niet niets als je weet dat Toone werkt met zes marionetspelers, plus directeur Geal zelf die alle stemmen op zich neemt.

Dialect

De Zuid-Koreanen moesten dus wel erg benieuwd zijn naar het laatste Brusselse volkstraditietheater dat nog actief is. En met reden vindt theater Toone dat er erg trots op is om die traditie al sinds 1830 voort te dragen en het Brussels Vloms voor uitsterven te behoeden. “Wij zijn een Brusselse vaste waarde, symbool voor stabiliteit en continuïteit", klinkt het op hun site.

c9d05d36-toone4.jpg

“Ook de Zuid-Koreanen konden die traditie wel smaken”, aldus Geal. “We traden op in het Brussels-Engels met Koreaanse ondertitels. Dat wil zeggen Engels met af en toe een 'ien, twie, draa, steek', tussen voor een vechtscène. De Koreanen konden goed lachen met onze humor en onze Belgische zelfspot.”

Omwille van de toegankelijkheid werd op het festival gekozen om het verhaal van 'De Drie Musketiers' van Alexandre Dumas te brengen.

“Het is bekend en bovendien heel representatief voor ons theater, want we spelen het geregeld", vertelt de theaterdirecteur. "Bovendien is het een zeer visueel stuk met meer dan genoeg actie. Zo is er voor ieder wat wils."

Onder de 150 toeschouwers zat zaterdag ook nog een onverwachte bezoeker: de burgemeester van Geochang. "Een grote eer", aldus de theaterdirecteur. "Na afloop gaven we hem nog een 'Woltje', de pop die een beetje onze mascotte is, als symbool voor de vriendschap tussen onze landen. Je zag dat hij niet had verwacht met zo een cadeau naar huis te gaan."

429c6070-toone3.jpg

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Podium , Toone , poppentheater , Zuid-Korea , Nicolas Geal

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni