Albertina KBB

Van 15 oktober tot 16 december zal de Koninklijke Bibliotheek van België haar collectie van Bruegels prenten tentoonstellen.

Brussel maakt zich op voor kunstig najaar

LEB
© BRUZZ
06/08/2019

Zoals elk jaar zet Brussel in september het nieuwe culturele seizoen in. Voor de vele musea en culturele centra van de hoofdstad dé gelegenheid om hun nieuwe programmering voor te stellen. Van de Bruegel-tentoonstellingen tot het Instagrammuseum: kunstliefhebbers hebben alle redenen om naar Brussel te trekken.

Crossroads

Na Amsterdam, Bonn en Athene reist de 'Crossroads'-expo nu ook naar Brussel. De tentoonstelling is een reis door de Middeleeuwen en brengt meesterwerken bijeen rond verschillende thema's.

  • CROSSROADS 27/9 > 29/3, Museum Kunst & Geschiedenis

Obsessions

Obsessions neemt je mee in het universum van verschillende kunstenaars, dat telkens, zoals de naam het al verraadt, gekenmerkt wordt door een specifieke obsessie. In aparte ruimten beland je in de intieme wereld van de verschillende artiesten. De bezoeker kan die werelden ontdekken via een labyrint.

Open Skies

Open Skies is een tentoonstelling rond de groeiende roep om transparantie in onze samenleving. Zeven kunstenaars gaan op zoek naar onze vrijheid. De tentoonstelling toont hoe de kunstenaars proberen te ontsnappen aan de dwang van likes op sociale media en verkooppraatjes. In hun werken spelen ze met sluiers en maskers, codes en valuta, projecties en waanbeelden.

Smile Safari

In het buitenland is het al langer gekend, maar in Brussel is Smile Safari het allereerste Instagrammuseum van het land. Een selfie tussen roze lolly’s, in een aquarium of op een wiegende banaan. In een Instagrammuseum liggen de scènes voor het rapen. Het publiek kan er de perfecte foto nemen en die meteen delen via sociale media.

Brancusi

Europalia Romania pakt uit met een prestigieuze tentoonstelling over Constantin Brancusi (1876-1957), de meest invloedrijke beeldhouwer van de twintigste eeuw. Het is de allereerste keer dat er in Brussel een expo aan Brancusi wordt gewijd.

Dalí & Magritte

De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België wijden een uitzonderlijke tentoonstelling aan Salvador Dalí en René Magritte. Voor het eerst worden de relaties en invloeden tussen de grootste twee boegbeelden van het surrealisme belicht.

  • DALI & MAGRITTE 11/10 > 2/2, Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

The World of Bruegel in Black and White

In 2019 is het 450 jaar geleden dat de kunstenaar Pieter Bruegel overleed. Daarom stelt de Koninklijke Bibliotheek haar onovertroffen collectie van zijn prenten tentoon.

Back to Bruegel - Experience the 16th century

De Hallepoort is het enige volledig overblijvende restant van de middeleeuwse stadsomwalling van Brussel. Vanaf oktober kun je er met de hulp van enkele technische snufjes reizen naar de tijd van Bruegel, in de 16de eeuw.

JRSLM

De nog jonge 21ste eeuw wordt gekenmerkt door een dwingende paradox: enerzijds is onze maatschappij bijna ondraaglijk rationeel, met codes en controles. Anderzijds berichten media dag na dag over religieuze intolerantie, en over conflicten die gevoerd worden in de naam van religies en opinies. JRSLM doet een poging te onderzoeken waarom dat zo is.

  • JRSLM 17/10 > 14/12, VUB

Paul Delvaux, the man who loved trains

De Belgische kunstschilder Paul Delvaux liet zich in zijn fantastische oeuvre graag inspireren door de spoorwegen. De schilderijen van de surrealistische meester komen helemaal tot hun recht binnen het adembenemende decor van Train World.

Ekphrasis

Beeld en schrift zijn met elkaar verwant. Tal van kunstenaars hebben in hun werk de dunne scheidslijn tussen de twee afgetast. Ekphrasis - Het schrift in de kunst presenteert werken en teksten van een veertigtal beeldende kunstenaars uit de jaren zestig die experimenteerden met het schrift als middel om een beeld te vervangen of te beschrijven.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , culture , Expo , tentoonstelling , Wiels , MIMA , kbr , Bozar , bruegeljaar , instagramuseum

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni