VIDEO: Huis der Kunsten in Schaarbeek viert renovatie met feestweekend

Updated: 20-11-2018 - 19:28

Na elf maanden van renovaties tonen de kamers van de gelijkvloers van het Huis der Kunsten in Schaarbeek terug de praal van de jaren 1891-1895. Het nieuwe interieur wordt van 30 november tot 2 december gevierd met een feestweekend en vier exposities.

De villa waarin het Huis der Kunsten onderdak vond, dateert van 1825. Toen werd een eerste deel als woonhuis opgebouwd door het echtpaar Eerens. Doorheen de jaren werd de woning verder uitgebouwd tot een heuse villa met een neoklassieke stijl aan de buitenkant. Het interieur heeft elementen van de stijlen van Louis XV, Louis XVI of de Vlaamse neorenaissance-stijl.

De laatste verbouwingen aan de binnenkant die tussen 1891 en 1895 werden uitgevoerd door het echtpaar Terlinden, dienen nu als basis voor de restauratie. De gemeente Schaarbeek heeft de woning sinds 1950 in handen en zorgde samen met het Brussels Gewest voor de renovatie.

Ontdek het vernieuwde huis

Het publiek kan de nieuwe kleuren, gouden sierlijsten en decoratieve elementen ontdekken tijdens een feestweekend. Vier tentoonstellingen leggen daarbij de link met het heden en verleden. Zo werpt Benoit Felix met zijn visuele installaties een ondeugende en speelse blik op het huis of legde Jiacinto Branducci de verschillende fases van de restauratie vast in een fotoreportage.

Daarnaast wordt ook de geschiedenis van de families Eenens en Terlinden, de bewoners van het huis van 1825 tot 1950, getoond en worden ook creaties tentoongesteld die Schaarbeekse kinderen maakten tijdens de restauratie.

FEESTWEEKEND 1 > 2/12 Huis der kunsten

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?