debat

'Geef pendelaars op overstapparking gratis openbaar vervoer'

© Photonews
| "Nu er zoveel werven zijn, is het tijd voor een mentaliteitsverandering," zegt Jean-Paul Van Avermaet

Een maand gratis openbaar vervoer voor automobilisten die tijdens de grote werken in en rond Brussel hun auto aan de rand van het gewest achterlaten. Daarvoor pleit Jean-Paul Van Avermaet, de voorzitter van de Brusselse tak van werkgeversorganisatie Voka.

Zowel pendelaars van buiten Brussel als de Brusselaars zelf raken vaak moeilijk op het werk door de dichtslibbende wegen, zegt Jean-Paul Van Avermaet, voorzitter van werkgeversorganisatie Voka Metropolitan en directeur van bewakingsbedrijf G4S.

“Het blijft hét gespreksonderwerp onder werkgevers. De files doen werknemers zoveel tijd verliezen dat ze liever buiten Brussel gaan werken. Daardoor vinden bedrijven minder makkelijk geschikte krachten. Zelfs jonge ondernemers die in Brussel wonen, klagen over de mobiliteitsproblematiek, bleek onlangs uit onze enquête bij de leden van Young Voka.”

Er zijn veel grote werven gepland om de mobiliteit te verbeteren, zegt Van Avermaet. “Maar die gaan niet meteen alles oplossen, op korte termijn zullen ze zelfs tot meer verkeersdrukte leiden. De werken aan het Reyerscomplex zullen nog jaren duren. De renovatie van de Leopold II-tunnel begint, en er worden fietspaden aangelegd op de Kleine Ring. Later volgen nog de werven in de Rand: de werken aan de Ring of voor het Brabantnet. En dan hebben we het nog niet over de onrustwekkende berichten over verouderde rioleringen en zinkgaten, die ook hersteld zullen moeten worden.”

Van Avermaet ziet in die perfect storm een momentum dat we niet kunnen laten voorbijgaan. “We hebben een mentaliteitsverandering nodig rond mobiliteit. Het mobiliteitsbudget helpt, maar is niet voldoende. Deze periode is perfect geschikt om mensen te laten proeven van het openbaar vervoer. En om mensen het daadwerkelijk te laten uitproberen, hebben ze misschien een duwtje in de rug nodig.”

De Voka Metropolitan-voorzitter lanceerde daarom tijdens zijn nieuwjaarsspeech een opmerkelijk idee: een maand gratis openbaar vervoer voor automobilisten die parkeren op overstapparkings.
“Ik hoor steeds vaker van mensen in bedrijven: ‘Ik heb het openbaar vervoer eens geprobeerd, en dat viel goed mee, ik ga dat nog doen.’ Ik ben ervan overtuigd dat negentig procent van de automobilisten die langs de Leopold II-tunnel passeren, het openbaar vervoer nog niet heeft uitgetest. En onbekend is onbemind.”

Natuurlijk moet het aanbod aan overstapparkings en openbaar vervoer dan wel afdoende en afgestemd op de hinder zijn, zegt Van Avermaet. “Als het gratis is, kan het werken. Een maand lang kosteloos vervoer moet wel gekoppeld zijn aan mensen die hun auto ergens achterlaten aan de buitengrens van het gewest. Dat kan digitaal worden geregistreerd, of je kunt mensen er zich vooraf laten op inschrijven.”

“Ik hoor dat er een overstapparking in Groot-Bijgaarden is gepland, met vervoer naar Simonis. Die zou er dan tegelijk met de werken moeten komen, en niet twee jaar later.”

Hij ziet de gratis bussen, trams en metro’s als een aanvulling op andere vervoersalternatieven. 20 à 25 procent van de werknemers in G4S, het bedrijf in Vilvoorde waarvan Van Avermaet directeur is, liet in een enquête weten de elektrische fiets of carpooling te overwegen. “Als gemiddeld 10 procent de eigen wagen geregeld liet staan, zou het effect meteen enorm zijn. Bedrijven kunnen zelf hun steentje bijdragen door een paar elektrische wagens ter beschikking te stellen van hun personeel. G4S doet dat al, net als Proximus en Engie. Personeelsleden die met het openbaar vervoer pendelen, kunnen daar gebruik van maken als ze zich in de loop van de dag moeten verplaatsen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?