Bouw overstapparking met 1.350 plaatsen van start

© Kabinet Pascal Smet
| Er wordt een zone voorzien die uitsluitend gereserveerd is voor gedeelde en elektrische auto’s, met plaatsen die uitgerust zijn met laadpalen.

Maandagmorgen is de eerste steen van de overstapparking Coovi in Anderlecht gelegd. “De parking is verbonden met het metrostation”, zegt Brussels minister voor Mobiliteit Pascal Smet (SP.A), die zo het aantal auto’s in de binnenstad wil verminderen. De parking biedt plaats aan 1.350 wagens en moet tegen eind 2018 klaar zijn.

Het waren Brussels minister voor Mobiliteit Pascal Smet en burgemeester van Anderlecht Eric Tomas (PS) die samen de truweel vasthielden.

Er is al een overstapparking aan het metrostation Coovi, maar die biedt maar plaats aan 199 wagens, allemaal op de begane grond. De nieuwe parking wordt bijna vier keer zo groot, en beslaat 30.000 vierkante meter, verdeeld over vier verdiepingen.

Smet COOVI.jpg
© kabinet Pascal Smet

De parking biedt 1.200 private parkeerplaatsen, 270 fietsparkeerplaatsen en 150 plaatsen voor motorfietsen en gedeelde wagens.

Die laatste komen in een aparte zone, waar ook laadpalen staan voor de elektrische voertuigen. Om het gebruik hiervan te bevorderen, bevinden ze zich op de gelijkvloerse verdieping, zodat ze goed zichtbaar en makkelijk toegankelijk zijn.

De bouw van de parking kost 14 miljoen euro en moet tegen 2018 klaar zijn. De parking zal worden beheerd door het gewestelijk parkeeragentschap Parking.Brussels. Er werd reeds beslist dat er een combi tarief komt voor de parking en openbaar vervoer.

Op termijn wil de Brusselse regering 10.000 parkeerplaatsen creëren op overstapparkings in de rand. Daarbij worden bestaande parkings omgevormd en uitgebreid, en nieuwe parkings aangelegd. De parking van Stalle in Ukkel komt als volgende aan de beurt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?