© RTBF | 'Beireke' vult een gigantische leemte in, Schaarbeek zat immers zonder frietkot.

'Moustasje' opent frietkot in Schaarbeek

TDN
© BRUZZ
16/03/2018

Schaarbeek heeft een opvolger gevonden voor Friterie Paul op het Van Ysendyckplein. De gemeente ging op zoek naar nieuwe frituuruitbaters en koos uiteindelijk voor La Friterie des Big Moustaches van Albert Bastin, beter bekend als Beireke.

Veertig jaar lang kon de Schaarbekenaar op het Van Ysendyckplein terecht voor frietjes. Maar vijf jaar geleden verdween Friterie Paul, na een dispuut met de gemeente. Het plein werd vervolgens onder handen genomen, waardoor er voor een frietkot geen plaats was.

Zodra de werf opgeruimd was, startte Schaarbeek haar zoektocht naar een nieuw frituur. De gemeente zat namelijk zonder. Uit twee selectierondes werd uiteindelijk het project van Beireke gekozen.

Moestasjen-verhaal

De 54-jarige man is van opleiding patissier, maar gaandeweg groeide zijn liefde voor de Belgische friet. "Toen ik 32 jaar geleden naar Brussel kwam, ben ik me gaan verdiepen in de folklore en traditie van deze stad", zegt Beireke aan RTBF.

Zo kwam hij terecht bij de Orde van de Brusselse Moestasje. In 2016 werd de krullende 'kruissnor' van Beireke zelfs verkozen tot Moustache van 't Jaar. Bij die Orde kwam hij ook frituuruitbater Jef Moestasje tegen. In zijn kraam op het Kardinaal Mercierplein in Jette leerde Beireke de stiel.

fritkot_valerie__jef_moestasje_c_saskia_vanderstichele_cmyk.jpg
© Saskia Vanderstichele | Jef De Ganck, alias Jef Moestasje, leerde Beireke de kneepjes van het vak. Intussen is hij niet meer de eigenaar van Fritkot Valerie & Moestasje op het Kardinaal Mercierplein.

Verse gehaktballen

La Friture des Big Moustaches moet de Brusselse traditie en folklore uitdragen. Zo zullen liefhebbers er niet alleen friet en frikandel, maar ook pistolets met rundhamburgers en kalfskop of verse gehaktballen kunnen bestellen.

"Maar op de eerste plaats komt de friet", benadrukt Beireke. Hij heeft hoge ambities met zijn frituur, dat tussen het gemeenteplein en en de Lambermontlaan ligt. "Ik hoop dat de klanten mijn alternatieve aanpak zullen appreciëren en het frituur ooit verkozen wordt tot het beste frituur van Brussel."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek, Resto & Bar, Samenleving, Beireke, frituur, Van Ysendyckplein, Schaarbeek, Friture des Big Moustaches

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie