12 activisten Extinction Rebellion opgepakt na bekladden gevels

LG
© Belga
01/04/2021
Updated: 01/04/2021 16.30u

Tientallen leden van de radicale klimaatbeweging Extinction Rebellion (XR) zijn donderdag in Brussel omstreeks 11 uur overgegaan tot actie aan de hoofdkantoren van de banken KBC, ING en BNP Paribas Fortis. De politie kwam tussen omdat enkele activisten de gevels met graffiti en verf hadden beklad. In totaal werden twaalf personen, waarvan tien administratief en twee gerechtelijk, aangehouden.

De actie maakt deel uit van de internationale acties onder de naam "Money Rebellion". Ze willen daarmee de aandacht vestigen op de invloed van het bankwezen en de financiële sector op de klimaatcrisis.

Aan het hoofdkantoor van KBC aan de Havenlaan ontrolden de klimaatactivisten spandoeken met "Stop het financieren van ecocide" en "Oneindige groei, eindige planeet". Enkele XR-leden lijmden hun handen ook vast aan de inkom van het gebouw.

Dogmatische obsessie

De actievoerders eisen dat het bankwezen erkent dat economische groei een van de belangrijkste oorzaken is van de aanhoudende ecologische crisis en de achteruitgang van de levensomstandigheden voor een meerderheid van de bevolking. Daarom voeren ze actie aan de hoofdkantoren van de grootste banken in Brussel.

Er werden enkele actievoerders aangehouden door de politie van zone Brussel Noord. "Over het algemeen verliep de manifestatie rustig, maar toen enkelingen de gevels begonnen bekladden met graffiti en verf, zijn we overgegaan tot arrestaties", zegt woordvoerster Amal Ihkan. "Tien personen werden administratief aangehouden, twee gerechtelijk."

XR eist dat alle financiële transacties die schadelijk zijn voor het milieu en de samenleving met onmiddellijke ingang verboden worden. Ze stellen dat 'groene' groei en 'duurzame' investeringen eigenlijk schijnoplossingen zijn en zien maar één echte oplossing: minder grondstoffen verbruiken.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni