Extinction Rebellion blokkeert Proximus-winkel tegen 5G-uitrol

LG
© Belga
20/03/2021

Een tiental actievoerders van Extinction Rebellion heeft zaterdagvoormiddag de Proximus-winkel aan de voet van de Proximus-toren, aan de Brusselse Albert II-laan, geblokkeerd. Hun actie maakte deel uit van de internationale actiedag tegen de uitrol van het 5G-netwerk. De politie hield de actievoerders in de gaten maar kwam niet tussen. Na een kwartier werd de blokkade opgeheven.

"We verzetten ons tegen de uitrol van het 5G-netwerk op grote schaal, waarvan Proximus één van de grote spelers is", zegt Cédric, woordvoerder van de actievoerders. "Allereerst is er een ecologische reden om daartegen te strijden. Het dataverkeer en het digitale energieverbruik vertegenwoordigen nu al 4 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Door het 5G-netwerk zal dat digitale energieverbruik en de bijbehorende uitstoot verdubbelen, wat onaanvaardbaar is op een moment dat we strijden tegen de klimaatopwarming."

Plundering der planeet


Om alle apparaten te bouwen die nodig zijn voor het 5G-netwerk en er zich op aan te sluiten, zullen de nu al schaarse aardmetalen nog meer ontgind moeten worden, wat zoveel betekent als een intensivering van de plundering van de planetaire hulpbronnen, aldus de actievoerders.
"Er is ook nog steeds geen duidelijkheid over de schade die 5G al of niet kan toebrengen aan de gezondheid, aan het milieu en aan kleine diersoorten, die toch al kwetsbaar zijn voor andere verontreinigingen", gaat Cédric verder.

"Tenslotte vormt dit soort technologie ook een bedreiging voor onze democratie, met de invoering van een gigantisch bewakingsarsenaal. De voordelen die 5G zogezegd zou opleveren, zeker in vergelijking met het toch al performante 4G, wegen niet op tegen de gevaren."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni