Nachtwinkel in Brussel tijdens de coronacrisis: de uitbater draagt een mondmasker om zichzelf (en eventueel anderen) te beschermen tegen het coronavirus en de ziekte corona-19
© Ivan Put | Archiefbeeld

In 2020 daalde het aantal startende ondernemers met 12 procent ten opzichte van 2019. Dat zou aan de coronacrisis kunnen liggen, maar in Vlaanderen bleef het aantal starters stabiel en in Wallonië lag de achteruitgang met 5.5 procent een stuk lager. Opvallend: meer dan 60 procent van de Brusselse starters in 2019 had niet de Belgische nationaliteit.

De daling van het aantal starters brengt de cijfers terug op het niveau van 2014. Dat blijkt uit cijfers van Unizo en onderzoeksbureau Graydon. “Brussel kende na de eerste lockdown niet dezelfde inhaalbeweging als Vlaanderen, waar er fors meer starters waren in de zomermaanden,” staat er te lezen in een persbericht van Unizo.

Het gebrek aan de inhaalbeweging in Brussel heeft verschillende oorzaken. Zo is in Brussel, in tegenstelling tot Vlaanderen, een attest bedrijfsbeheer nog steeds verplicht. “Het zou kunnen dat daardoor een aantal kandidaat-starters zonder attest bedrijfsbeheer naar Vlaams-Brabant is uitgeweken.” Vlaams Brabant kende overigens de hoogste stijging starters van het land.

Ondanks en dankzij corona

Bovendien had de meerderheid van de Brusselse starters in 2019 nog niet de Belgische nationaliteit. Volgens Unizo hadden er misschien meer mensen uit deze groep kunnen starten moesten er geen reisbeperkingen zijn geweest. “Het valt niet uit te sluiten dat juist deze groep zijn of haar ondernemersplannen heeft moeten schrappen of uitstellen, omwille van de reisbeperkingen.”

Toch zijn er nog steeds 11.159 Brusselaars die de sprong naar het ondernemerschap hebben gemaakt: “Zeker tijdens de lockdown zaten heel veel mensen thuis, met veel tijd om na te denken over hun persoonlijke situatie, over hun carrière-keuzes tot dan toe, en om alles op een rijtje te zetten. Voor bepaalde kandidaat-ondernemers ontstond daardoor het perfecte ‘momentum'.” aldus Anton Van Assche, coördinator UNIZO-werking Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Economie, Unizo, brusselse ondernemers

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni