Actiris, VDAB en Bruxelles Formation

| Actiris, VDAB en Bruxelles Formation.

Meer werkloosheid en minder werkaanbiedingen in 2020

HD
© BRUZZ
06/01/2021

Na een jarenlange daling steeg het aantal werklozen in het Brussels Gewest voor het eerst sinds vijf jaar. De grootstad telde eind december 90.586 werkzoekenden, dat zijn er 3.564 meer dan in december 2019, of een stijging van 4,1 procent. Maar Actiris vreest dat het aantal werklozen in realiteit nog hoger ligt dan in hun cijfers.

Het aantal werkzoekenden bleef in het begin van de sanitaire crisis nog vrij stabiel, ondanks een onmiddellijke daling van het aantal werkaanbiedingen in maart met 7,6 procent. In heel 2020 nam het aantal aanbiedingen met 8,8 procent af tegenover 2019. Pas in augustus begon het aantal werkzoekenden opvallend toe te nemen. “Dat komt vooral door de steunmaatregelen van de overheid,” aldus woordvoerder Sean Vanonckelen, “Het systeem van de technische werkloosheid heeft veel ontslagen vermeden waardoor heel wat Brusselaars hun job hebben behouden tijdens de crisis”.

Maar Actiris vreest ook dat hun gegevens niet helemaal overeenkomen met de realiteit. Tijdens de vermindering van de fysieke dienstverlening van Actiris door de opeenvolgende lockdowns schreven minder mensen zich in bij de organisatie, terwijl die cijfers net toenamen eenmaal de maatregelen versoepelden. Volgens Actiris speelt de digitale - en de taalkloof een grote rol. Zo steeg het aantal werkzoekenden in de welvarende gemeenten in het zuidoosten van Brussel, maar daalde het aantal juist in de ‘arme sikkel’ (Sint-Joost-ten-Node, Schaarbeek, Molenbeek en Anderlecht). “Dat is in realiteit quasi onmogelijk,” zegt Vanonckelen. Geen toegang tot een computer, internetverbinding en een taalkloof zorgen voor een vertekening in de cijfers. (Lees verder onder grafiek)

werkloosheid_actiris_2020

Jongeren als eerste getroffen

Jonge werkzoekenden werden het eerst en het hardst getroffen. De Brusselse jeugdwerkloosheid steeg met 7,5 procent tegenover 2020. Een cijfer dat niet alleen hoger ligt dan bij de algemene werkloosheid maar ook veel sneller kwam aanzetten: in april bedroeg de stijging nog 4,4 procent, in juni steeg het al naar 13,5 procent met een hoogtepunt in augustus van 18,9 procent. Opvallend, vooral hooggeschoolde jongeren kregen het heel moeilijk in 2020: het aantal werkzoekenden in die bevolkingsgroep steeg met 25,9 procent.

Het afnemen van stagemogelijkheden en vacatures maakt van jongeren de snelste en hardst getroffen groep. Ook zijn het de sectoren die juist veel jongeren tewerkstellen, zoals de horeca, cultuur en eventsector, die het hardst werden getroffen door de crisis. Daarmee wordt 2020 het trieste jaar waar na negen jaar onafgebroken daling in de jeugdwerkloosheid voor het eerst die cijfers terug omhoog schieten. Bovendien moeten zij, eenmaal het aantal werkaanbiedingen terug aan begint te tikken, concurreren met meer ervaren werkzoekenden.

“Wij verwachten dat, zodra de beschermingsmaatregelen van de overheid gelost worden en wij terug volledig kunnen overgaan naar fysieke dienstverlening het aantal werkzoekenden nog meer omhoog zal schieten,” besluit Vanonckelen, “daarom roepen we alle werkzoekenden die nog niet zijn ingeschreven bij ons om dat zo snel mogelijk te doen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Economie, Samenleving, werkloosheid, jongerenwerkloosheid, Actiris

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni