Actiris verzorgt de begeleiding van werkzoekenden naar werk in Brussel

| Actiris verzorgt de begeleiding van werkzoekenden naar werk in Brussel. Jongeren vormen daarbij een groep die bijzondere aandacht nodig heeft.

Coronacrisis al terug te zien in werkloosheidscijfers

JP
© BRUZZ
23/10/2020

Het zijn vooral de jongeren met een universitair diploma die zich inschrijven als werkzoekende. Onder die groep is een stijging te zien van 35 procent. “Vorig jaar vonden ze direct een job, nu komen ze eerst naar Actiris.”

Het totaal aantal werkzoekenden (91.885) is in september met 2,9 procent gestegen in vergelijking met een jaar daarvoor. Ook telde het Brussels Gewest 12,8 procent meer werkzoekende jongeren (10.450) van jonger dan 25 jaar in vergelijking met september 2019. Het zijn dan ook vooral jongeren die geraakt worden door deze crisis, zegt Sean Vanockelen, woordvoerder van Actiris.

Opvallend is ook dat het vooral de hooggeschoolde jonge werkzoekenden zijn die zich inschrijven als werkzoekenden. Het gaat om een stijging van 35,5 procent. Deze groep vindt in normale omstandigheden redelijk snel een job. Nu zetten veel bedrijven de stages stop, en rollen jongeren dus niet op die manier in een betaalde functie. Ook komt een gedeelte van de stijging van de werkloosheid wellicht nog uit het feit dat veel mensen in de horeca hun baan zijn verloren.

Gemeentes die normaal een hoge werkloosheidgraad hebben, laten nu een daling zien in het aantal werklozen. Zo daalde het aantal werklozen in de gemeente Anderlecht met 0,5 procent, net als in Molenbeek (0,7 procent) en Vorst (1,7 procent). “Tijdens de lockdown en ook nu moeten mensen een afspraak maken voor ze met ons konden spreken,” zegt Vanockelen.

Dat heeft kwetsbare doelgroepen mogelijk tegengehouden om naar het kantoor van Actiris te komen. De cijfers zeggen dus niet alles over het werkelijke aantal werklozen in die gemeentes. De echte cijfers zullen we wellicht volgend jaar kennen, als de gezondheidscrisis mensen minder tegenhoudt om zich aan te melden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Economie , Actiris , jeugdwerkloosheid , werkloosheid

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni