Corona duwt werkloosheid bij Brusselse jongeren omhoog

© PhotoNews
| Actiris verzorgt de begeleiding van werkzoekenden naar werk in Brussel. Jongeren vormen daarbij een groep die bijzondere aandacht nodig heeft.

In september kreeg Actiris nog 3.244 jobaanbiedingen van Brusselse werkgevers binnen. Dat zijn er 8,6 procent minder dan hetzelfde moment vorig jaar. Sinds de start van de coronacrisis krijgt Actiris elke maand systematisch minder vacatures opgestuurd. Vooral bij de Brusselse jongeren doet dat de werkloosheid oplopen.

Vooral aan het eind van de maand september kwamen er beduidend minder vacatures binnen bij Actiris: de laatste twee weken was dat 21,8 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. Dat komt overeen met de oplopende besmettingscijfers in het Brussels gewest, die eind september de hoogte in schoten.

Het virus heeft de werkloosheid in Brussel wel doen aanzwellen, intussen al met 2,9 procent op jaarbasis. Vandaag telt het gewest 91.885 werkzoekenden, ofwel 958 meer dan in september een jaar geleden. Bij jongeren ligt die stijging wel veel hoger: nu zijn er 10.450 Brusselse jongeren op zoek naar een job, een stijging van 1.188 ofwel 12,8 procent ten opzichte van september vorig jaar.

Een lichtpunt is dat er intussen wel al véél meer vacatures zijn dan in april dit jaar, toen het aantal vacatures bijna halveerde. In september kreeg Actiris wel al bijna dubbel zoveel jobaanbiedingen toegestuurd als toen. Dat het einde van de maand opnieuw een sterkere daling inhoudt, hoeft bovendien nog geen algemene kentering te betekenen. Als ook de vacatures bij de VDAB en Forem worden meegerekend, is er namelijk nauwelijks een verschil met september vorig jaar op te merken.

Dat vooral de jongeren getroffen zijn en er nog minder werkloosheid is in andere groepen, komt omdat veel werkgevers de klappen nog wat kunnen opvangen met tijdelijke werkloosheidstelsels en overbruggingsrechten. De algemene werkloosheidsgraad in Brussel bedraagt nu 16,1 procent. Bij jongeren is dat 28,3 procent.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?