Actiris ziet aantal werkaanbiedingen in april bijna halveren

© Photonews

De Brusselse arbeidsbemiddelingsdienst Actiris heeft in de maand april 44,3 procent minder werkaanbiedingen ontvangen in vergelijking met de maand april 2019. Na 65 maanden van ononderbroken dalen, stelde Actiris in de maand april voor het eerst opnieuw een stijging van het aantal Brusselse werkzoekenden op jaarbasis vast.

De gevolgen van de coronacrisis worden plots heel erg zichtbaar op de Brusselse arbeidsmarkt. In de loop van de maand april ontving Actiris rechtstreeks 1.677 werkaanbiedingen, ofwel 1.333 minder dan in april 2019. Dat staat gelijk aan een daling van 44,3 procent. In de tweede helft van de maand maart, toen de corona-uitbraak plaatsvond, werd er een daling van 42,1 procent genoteerd.

Het dalend aantal werkaanbiedingen heeft ook gevolgen voor het Brusselse werkloosheidscijfer. Na een ononderbroken daling van meer dan 5 jaar is er opnieuw een stijging van het aantal Brusselse werkzoekenden op jaarbasis. Het gaat weliswaar om een lichte stijging van 0,4 procent, wat gelijk staat aan 340 personen.

Eind april telde het Brussels Gewest 87.271 werkzoekenden, voor een werkloosheidsgraad van 15,5 procent. "De instroom in de klassieke werkloosheid stijgt voorlopig niet. Dat valt te verklaren door de tijdelijke werkloosheid waar veel werkgevers beroep op doen, omdat hun activiteiten stilgevallen zijn na de dringende maatregelen die werden genomen om de verspreiding van het coronavirus in te dijken", meldt Actiris.

De werkloosheidsgraad in het Brussels gewest bedraagt eind april 15,5 procent. Een cijfer dat stabiel blijft in vergelijk met april 2019, toen het ook 15,5 procent bedroeg.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?