Lockdown inspireert tot carrièreswitch: 'Fuck it, we beginnen een fietsenwinkel'

Thijs Roelen
© BRUZZ
06/11/2020
Updated: 19/11/2020 10.33u

Tijdens de eerste lockdown besloten ze hun leven om te gooien en een fietsenwinkel te beginnen. Net toen Felix Wyns en Gehan De Koker hun droom bijna in vervulling zagen gaan, kwam de tweede lockdown en moesten ze de opening van 'Coureur' uitstellen. "Wij beginnen tijdens een lockdown. Dat betekent dat het eigenlijk alleen maar beter kan gaan", regeert het optimisme.

15 procent minder beginnende ondernemers in Brussel

De coronacrisis schept in Brussel geen ideaal ondernemersklimaat. In de eerste 9 maanden van 2020 werden er 15 procent minder ondernemingen opgestart in het gewest dan een jaar eerder. Opvallend: in Vlaanderen hield het aantal starters ongeveer gelijke tred met een jaar eerder. In de maanden na de eerste lockdown was er in Vlaanderen zelfs sprake van fors meer nieuwe ondernemingen dan in 2019. Dat blijkt uit cijfers die ondernemersorganisatie Unizo opvroeg bij kredietinformatieverlener Graydon.

In totaal werden er dit jaar tot en met september 9.101 ondernemingen opgestart in Brussel. De meerderheid van die Brusselse starters was, net als Wyns en De Koker, te vinden in de leeftijdscategorie 25-29 jaar: 21,3 procent.

Natuurlijk hadden ze er een beetje rekening mee gehouden dat het een opening in mineur zou zijn. Ook de nieuwbakken ondernemers Felix Wyns (28) en Gehan De Koker (29) zagen de coronacijfers de laatste weken een zorgwekkende ontwikkeling doormaken. Maar toen de regering alle niet-essentiële winkels voor minstens een maand sloot, was dat wel een teleurstelling voor de twee fietsvrienden. Fietsenwinkels mogen voorlopig alleen herstellingen uitvoeren en online verkoop doen.

“We zullen het wel overleven,” stelt Wyns, tot vorige maand werkzaam als inspanningsfysioloog en bikefitter, optimistisch. “De laatste dagen zijn we volop bezig geweest met het opzetten van onze webshop. Die is nu net online.” De Koker, architect van opleiding, vult aan: “Als we straks normaal open kunnen gaan, weet ik niet of we nog een webshop open willen houden. Het is nu echt vooral om de zaak gezond te houden.”

Fantasie wordt concreet

Hoewel ze allebei rotsvast overtuigd zijn van hun concept, beseffen ze dat ze een enorme uitdaging aangaan. Een uitdaging die begon met een sms’je van De Koker in de eerste week van de lockdown in maart. “Fuck it, we moeten een fietsenwinkel opendoen,” schreef hij aan zijn vriend. “We hadden daar al vaker over gefantaseerd, maar nu werd het concreet,” zegt Wyns. “Daarna hebben we wekelijks zoommeetings gehouden om te brainstormen over hoe dat eruit moest zien."

Wij fietsen zelf enorm graag en willen anderen ook zo'n fietsplezier brengen

Gehan De Koker

“Ik deed mijn job als architect nog wel graag”, gaat De Koker verder, “maar tijdens die lockdown zat ik de hele dag achter mijn computerscherm. Ik ben graag buiten en bezig. Vanaf dat sms’je is het heel snel gegaan.”

Er kwam een businessplan, er werd een pand gehuurd, er werden afspraken gemaakt met leveranciers en Coureur was geboren. Momenteel blijven De Koker en Wyns halftijds aan de slag naast hun fietsenzaak, maar op termijn zouden ze graag alleen maar met tweewielers bezig zijn. Ze zijn beiden nog bezig met hun opleiding tot fietstechnicus, maar dat diploma is geen verplichting om een fietsenwinkel te mogen opendoen. Hun praktijkervaring moet voorlopig volstaan.

De fiets, de fiets en verder niets

Het businessplan van Coureur is door de nieuwe lockdown niet het enige businessplan dat op de proef gesteld wordt. Voorlopig moet de webshop de winkel leefbaar houden, maar eigenlijk staat die haaks op dat waarin Coureur wil uitblinken: maatwerk voor iedere fietsende Brusselaar. De Koker, zelf geboren en getogen Brusselaar: “Wij fietsen zelf enorm graag. We kunnen daar 24 op 7 over praten. In die mate dat onze vriendinnen het regelmatig beu zijn. Wij willen anderen ook zo'n fietsplezier brengen."

Coureur

Voorlopig wordt er tot laat in de avond doorgewerkt om de zaak in orde te brengen.

De nieuwe winkel gaat open aan de Kartuizersstraat 82, vlakbij het Bloemenhofplein en de bestaande fietsenwinkels Kring en Velodroom. Naast de verkoop en herstelling van alle types fietsen zal Coureur ook inspanningstesten, bikefittings en coachingsdiensten voor sportieve fietsers aanbieden. Met de ervaring van Wyns als bikefitter en inspanningsfysioloog bij de Bakala Academy, denkt het duo daarvoor een unieke troef voor Brussel in handen te hebben.

Als het weer mogelijk is, plant Coureur nog een feestelijke opening. Ondertussen proberen Wyns en De Koker het positieve van de situatie in te zien: “Nu is er iets minder tijdsdruk om alles in de winkel op punt te stellen,” aldus Wyns. “Wij beginnen tijdens een lockdown. Dat betekent dat het eigenlijk alleen maar beter kan gaan,” besluit De Koker.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Economie, coureur, fietsen, Fietsenmaker

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni