1.500 werknemers betogen aan Proximus Towers

Updated: 15-01-2019 - 19:17

De directie en vakbonden van Proximus zitten donderdag een eerste keer samen over het herstructureringsplan dat 1.900 banen op de helling zet. Aan de Proximus Towers vlakbij het Noordstation gingen meer dan 1.500 werknemers dinsdag in op de oproep van de bonden om het werk neer te leggen.

Rond 8 uur stonden honderden werknemers voor de ingang van het hoofdkwartier van Proximus. Een uur later groeide dat aantal naar 1.500. De betogers vormden een menselijke ketting om hun protest kracht bij te zetten. Rond 10 uur liep de betoging ten einde, tegen de middag stonden er geen betogers meer aan de Proximus Towers.

Ben Coremans, secretaris van de christelijke vakbond ACV-Transcom, was aangenaam verrast door de grote opkomst. "De werknemers hebben begrepen dat er vandaag een signaal aan de directie moet worden gegeven worden."

Boycot

Dinsdag was er een vergadering gepland met de directie, maar de vakbonden zijn niet van plan om daarvoor op te dagen. "We gaan het onderhoud boycotten", aldus Laurent Malengreau van CGSP Télécom. Als gevolg van de staking blijven dinsdag heel wat winkels en callcenters van Proximus dicht en ook andere diensten hebben te lijden onder de acti

Het telecombedrijf kondigde vorige donderdag aan dat 1.900 banen bedreigd zijn. Daarbij zijn volgens topvrouw Dominique Leroy naakte ontslagen niet uit te sluiten. Het herstructureringsplan voorziet ook in 1.250 aanwervingen.

Ongeruste werknemers

Over de details van het plan is er nog weinig duidelijkheid. "Donderdag zitten we opnieuw samen met de directie. We hopen dan een idee te krijgen van hoe de directie het ziet, want dat is vandaag niet duidelijk. De werknemers willen van de ongerustheid af", aldus Coremans dinsdag.

Gedwongen ontslagen kunnen voor het ACV niet door de beugel. 'We vragen een hervormingsbudget in de plaats van een ontslagbudget. Proximus is al jaar en dag aan het hervormen. De uitspraak (van Leroy, red.) dat het personeel de wil moet tonen om zich om te scholen, is erover', zegt de ACV-secretaris.

Zelfs al verrijzen er stakingsposten aan de Proximus-torens, de positie van CEO Leroy staat niet ter discussie. "Niemand wint er iets bij om nu vernieuwing aan het hoofd van Proximus na te streven", zegt een regeringsbron dinsdag in De Standaard.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?