De Prime Be Home-premie De Prime Be Home-premie
© BHG | De Be Home-premie is er voor woningeigenaars die zelf in hun Brusselse woning leven

3.000 Brusselaars kregen BeHome-premie niet door informaticabug

SDS
© BRUZZ
27/04/2021

Ongeveer 3.000 Brusselse woningeigenaars kregen in 2020 door een informaticabug de gewestelijke Be Home-premie niet automatisch afgetrokken van hun onroerende voorheffing, meldt het kabinet van minister van Financiën Sven Gatz (Open VLD) na een klacht van een BRUZZ-lezeres. 1.890 mensen vroegen de premie alsnog zelf aan.

Via een klacht van lotgenoten in de Facebookgroep Durf te vragen Brussel ontdekte BRUZZ-lezeres Sarah Uyttersprot uit Brussel-Stad dat de BeHome-premie, die ze eerder automatisch kreeg, niet vermeld stond op haar aanslagbiljet van de onroerende voorheffing voor 2020. "En dat ondanks een ongewijzigde situatie en ondanks de communicatie op de aanslagbrief dat je de premie automatisch krijgt als je er recht op hebt", zegt ze.

De BeHome-premie moet de stijging van de onroerende voorheffing compenseren voor Brusselaars die in hun eigen pand wonen, en bedraagt intussen 131 euro. Uyttersprot vroeg de premie alsnog aan, maar zag die geweigerd omdat haar aanvraag buiten de wettelijke termijn was ingediend. Ze heeft tegen die beslissing beroep aangetekend. "Ik vind het niet kunnen dat mij de premie geweigerd wordt omdat ik de fout van de administratie niet op tijd heb ontdekt."

Uit navraag bij het kabinet van minister van Financiën Sven Gatz (Open VLD) blijkt dat voor 2020 185.819 BeHome-premies zijn uitgekeerd. "De toekenningsvoorwaarden zijn ongewijzigd", meldt Gatz' woordvoerster Eva Vanhengel. "In 1.887 gevallen werd de premie manueel aangevraagd, 1.805 mensen kregen die ook. Dat is ongeveer 1 procent van de toegekende premies. 82 aanvragen werden geweigerd."

Meer manuele aanvragen

Het aantal toekenningen ligt in de lijn van de voorbije jaren, maar opvallend is dat er afgelopen jaar ruim vijfhonderd extra manuele aanvragen van de premie gebeurden: 1.887 versus 1.374 in 2019.

"In 2020 kenden we een kleine informaticabug waardoor de automatische verlening van de premie bij een klein aantal mensen wegviel", verklaart Vanhengel. "Het gaat hier om ongeveer 3.000 personen. Dit is dan ook de reden dat die mensen die de premie wel in 2018 of 2019 toegekend kregen die in 2020 plots niet meer automatisch kregen. Dit kan de procentuele verhoging van het aantal manuele aanvragen in 2020 verklaren."

Het aantal geweigerde toekenningen na een manuele aanvraag steeg naar verhouding niet, zegt Vanhengel. "De aanvraag kan geweigerd worden omdat de persoon niet meer onder de voorwaarden valt of de aanvraag buiten termijn valt. Maar Brussel Fiscaliteit stelt zich zoals altijd bijzonder klantvriendelijk op en neemt alle elementen van het dossier steeds in acht."

Dit artikel kwam tot stand dankzij een tip van een lezer. Nieuws melden kan via Whatsapp (0489-988.988) of via het formulier op onze website.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Economie, Samenleving, Be Home, Be Homepremie, Eva Vanhengel, Sven Gatz, onroerende voorheffing

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni