500 jobs bedreigd bij BPost

© PhotoNews

De directie van BPost heeft donderdag verklaard dat ze tegen 2020 enkele honderden voltijdse banen wil schrappen en vervangen door contracten in onderaanneming.

"Er waren al geruime tijd geruchten over een herstructurering, die nu door de directie zijn bevestigd", aldus Annick Boon van ACV-Transcom. "We vinden het bijzonder wrang, zeker omdat het gaat om categorieën van personeel die de voorbije jaren al inspanningen hebben geleverd." De woordvoerster van bpost, Barbara Van Speybroeck, bevestigt de plannen, maar beklemtoont tegelijk dat vandaag enkel de aankondiging gebeurde.

"We gaan nu verder rond de tafel zitten met de vakbonden om te praten over een sociaal plan." Ze verklaart de herstructurering doordat bpost een bedrijf in volle verandering is, "met een forse daling van brievenpost en snelle groei van het aantal pakjes. Als we de tewerkstelling ook in de toekomst willen garanderen, moeten we nu handelen."

De cleaning en catering bij bpost gebeurden al enkele jaren volgens een gemengd model, waarbij dus ook externen werden ingeschakeld. "Dit was niet langer houdbaar", aldus de woordvoerster. "We konden het personeel in deze diensten ook geen goed kader bieden, want zijn geen specialist. Door de dienst uit te besteden tegen eind 2020, volgt bpost bovendien de evolutie in de markt."

Om de impact voor het personeel zoveel mogelijk te beperken, zal bpost in de openbare aanbesteding uitdrukkelijk de vraag tot maximale tewerkstelling formuleren, klonk het.

Tot slot wil bpost ook het job mobility center hervormen. Daar komt personeel terecht van wie de functie is verdwenen en die dus via loopbaanbegeleiding naar een andere job worden begeleid. Nu kan men onbeperkt in dat traject blijven, maar de directie wil de termijn begrenzen. Hoe lang, zal deel uitmaken van de onderhandelingen, aldus Van Speybroeck.

Volgende week donderdag zitten vakbonden en directie een eerste keer samen. De bonden hopen het aantal ontslagen zoveel mogelijk te beperken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?