8 mei voortaan officiële feestdag voor Brusselse ambtenaren

Brusselse ambtenaren huizen onder meer in het CCN-gebouw (archiefbeeld)

Vanaf 2019 krijgen de Brusselse ambtenaren een extra dag vakantie. De regering heeft beslist om voortaan op 8 mei, de dag van het Irisfeest, een officiële feestdag in te stellen.

De Brusselse regering heeft bij haar laatste bijeenkomst beslist om vanaf januari 2019 verschillende nieuwe maatregelen in te voeren, die het welzijn op het werk voor Brusselse ambtenaren moeten verbeteren.

Zo genieten ze vanaf volgend jaar van een volledige terugbetaling van alle abonnementen voor het openbaar vervoer, de terugbetaling van Villo-abonnementen op aanvraag, en de invoering van een nieuwe reglementaire verlofdag: het Brusselse Irisfeest op 8 mei. De maatregelen werden genomen op initiatief van Fadila Laanan (PS), Staatssecretaris bevoegd voor het openbaar Ambt.

De maatregelen binnen het sectoraal akkoord komen er ter compensatie van “de onrechtmatige maatregelen die unilateraal zijn vastgelegd door de federale regering”. Daarmee wordt gedoeld op onder meer het gecumuleerd ziekteverlof en het pensioen op 67 jaar.

Einde van nazi-heerschappij

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest viert jaarlijks zijn verjaardag op en rond die datum. Eerst was dat eerder, rond het moment waarop de iris bloeit, maar door veelvuldige regen op dat moment is de dag verlaat.

Brussel koos toen voor de dag waarop Duitsland in 1945 capituleerde: 8 mei. In Frankrijk is het een officiële feestdag, bij ons wordt het sinds de federalisering van België enkel nog in Brussel gevierd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?