Valerie Berckmans

Valerie Berckmans

Actie modeontwerpster Dansaertwijk blijkt schot in de roos

MVH
© BRUZZ
02/12/2019

Afgelopen vrijdag nam modeontwerpster Valérie Berckmans deel aan 'Green Friday'. Daarmee wou ze extra klanten lokken, in een poging om de schuldenput van haar duurzame boetiek in de Dansaertwijk tegen het einde van het jaar dicht te kunnen rijden. "Ik merk een plotse toename van klanten op, een hoopgevend signaal voor mijzelf en collega's."

30.000 euro schoot de ontwerpster tekort om het boekhoudkundig jaar niet met een negatieve balans af te sluiten. Net als vele andere handelaars in de Dansaertwijk klaagt ze de afname van cliënteel al sinds de invoering van de voetgangerszone aan. "Toeristen en bezoekers komen niet verder meer dan de Beurs en de Grote Markt", zegt ze. "Het water staat veel kleine handelszaken hier aan de lippen."

Green Friday

Er moest dus snel iets gebeuren om niet in slechte papieren te komen. "Ik vernam op het internet dat er een alternatief bestaat voor Black Friday." Green Friday wil een antwoord bieden op massaconsumptie bij grote ketens, door klanten te sensibiliseren voor lokale en duurzame handel. De manier waarop mensen kopen bepaalt mee hoe de stad en haar aanbod eruit ziet.

Voor de gelegenheid konden bewuste consumenten terecht in het atelier van Berckmans voor kortingen tot 20 procent. Met succes zo blijkt. Via een campagne op sociale media wist de modeontwerpster haar bereik te vergroten. "Er kwamen heel wat mensen winkelen afgelopen weekend. En ook verschillende media, waaronder BRUZZ, pikten het initatief op." De reacties waren unaniem positief.

Hoopgevend resultaat

Exacte cijfers van de inkomsten heeft ze nog niet, maar ze kijkt het einde van 2019 hoopvol tegemoet. "Indien de klanten blijven toestromen zoals dit weekend het geval was denk ik volgend jaar eindelijk opnieuw winst te kunnen maken."

Al wenst ze samen met collega-handelaars dat het stadsbestuur structurele maatregelen neemt om ervoor te zorgen dat bezoekers van de hoofdstad hun weg naar hun winkels opnieuw gemakkelijker terugvinden. "Ik zie jaar na jaar meer zaken sluiten, en dat baart mij toch wel zorgen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Economie, Dansaertstraat, green friday, modeontwerpster, lokale handel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni