Proximus rolt haar 5G-netwerk uit in enkele Belgische steden om snel internet te kunnen bieden aan haar klanten. Brussel doet vooralsnog niet mee

| Proximus rolt haar 5G-netwerk uit in enkele Belgische steden om snel internet te kunnen bieden aan haar klanten. Brussel doet vooralsnog niet mee.

Agoria: ‘We moeten fake news over 5G de wereld uithelpen’

GR
© BRUZZ
20/11/2020

Federaal minister van Telecommunicatie Petra De Sutter (Groen) zegt dat ze ‘vaart wil maken met de uitrol van het 5G-netwerk’. Agoria, de federatie van technologiesector, juicht dat toe, maar ziet in Brussel wel nog altijd een groot obstakel. “Door de veel te strenge emissienormen is 5G in de hoofdstad nu gewoon onmogelijk.”

Petra De Sutter (Groen), minister van Telecommunicatie, wil geen gras laten groeien over de veiling van de volgende generatie supersnel mobiel internet, beter gekend als 5G. Dat zegt ze in een interview met de krant De Tijd.

Struikelblok Brussel

Agoria, de overkoepelende vereniging van de technologiesector, is daar bijzonder tevreden over, maar ziet met Brussel wel nog altijd een groot struikelblok. “Het is op dit moment gewoon onmogelijk om 5G in de hoofdstad te installeren. De emissienormen zijn hier veel te streng, tot wel tientallen keren strenger dan de internationale normen van de wereldgezondheidsorganisatie (WHO)," begint René Konings, directeur van Agoria Brussel zijn uitleg.

"De resultaten van de werkgroep die zich buigt over het opstellen van een wetgevend kader voor 5G worden pas verwacht in juni volgend jaar. Dat is rijkelijk laat."

René Konings, directeur Agoria Brussel

“Maar in Brussel blijft het wroeten om vooruitgang te boeken. Er is vanuit het Gewest een werkgroep opgericht die zich moet buigen over een wetgevend kader voor de opstart van het netwerk. Maar de resultaten daarvan worden pas verwacht in juni volgend jaar. Dat is rijkelijk laat.”

En dan is er volgens Konings nog een probleem. “Binnen de Brusselse regering leeft het idee om een publiek debat te houden over het onderwerp. Dat zal gebeuren met een zogenaamde deliberatieve commissie. Dat wil zeggen dat daarin zowel politici als burgers vertegenwoordigd zullen zijn. Dat kan verhelderend zijn, maar vertraagt wel het proces.”

Konings benadrukt ook nog eens het belang van 5G voor de economie. “Het zal een essentieel instrument zijn om uit deze economische crisis te geraken. Het zorgt niet alleen voor een veel snellere verbinding, maar ook een snellere reactietijd, verhoogde betrouwbaarheid en mogelijkheden om veel meer toestellen met elkaar te verbinden. Volgens een internationale studie van Capgemini Invent gelooft 75 procent van de multinationale bedrijven dat het enorme mogelijkheden biedt voor tal van nieuwe innovaties en een belangrijke stimulans is voor digitale transformatie.”

Fake news

En dan zijn er nog de vele berichten over de mogelijke gezondheidsrisico’s die eraan verbonden zouden zijn. Al geruime tijd verzetten heel wat Brusselaars zich op sociale media tegen de komst van het netwerk. "Geen enkel levend wezen zal aan de blootstelling van toxische radiogolfstraling kunnen ontsnappen", verklaarde een woordvoerder van protestgroep stop5G eerder al aan BRUZZ.

Konings is daarom grote voorstander van een sensibiliseringscampagne. “Er circuleert vandaag heel wat fake news over 5G. Het is belangrijk om dat een halt toe te roepen, want enkel onderzoekers kunnen vanuit hun wetenschappelijke expertise uitspraken over doen”, aldus Konings nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Economie, Samenleving, Gezondheid, uitrol 5G, Rene Konings, Agoria, Petra De Sutter

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni