Proximus rolt haar 5G-netwerk uit in enkele Belgische steden om snel internet te kunnen bieden aan haar klanten. Brussel doet vooralsnog niet mee

| Proximus rolt haar 5G-netwerk uit in enkele Belgische steden om snel internet te kunnen bieden aan haar klanten. Brussel doet vooralsnog niet mee.

‘Niet bewezen of negatieve impact van 5G groter is dan van 4G’

GR, TDN
© BRUZZ
04/04/2020

Op sociale media groeit de weerstand tegen de mogelijke uitrol van een 5G-netwerk. Dat brengt volgens heel wat mensen onverantwoorde gezondheidsrisico’s met zich mee. Maar volgens professor en kankerspecialist Nicolas Van Larebeke (UGent) is die conclusie te voorbarig. “Er is op dit moment geen enkel bewijs waaruit blijkt dat 5G de samenleving meer schade zal berokkenen dan 4G.”

Operator Proximus is in een paar Vlaamse gemeenten begonnen met een testfase van de 5G-technologie, maar daar doet Brussel (voorlopig) niet aan mee. Binnen de Brusselse regering heerst er nog te veel onenigheid over de mogelijke uitrol van een 5G-netwerk, of een light versie daarvan.

Ondertussen verenigen verontwaardigde burgers zich over het onderwerp op sociale media. Op Facebook schieten de anti-5G-groepen die wijzen op de gevaren voor de volksgezondheid als paddenstoelen uit de grond. Dat gaat in sommige gevallen zelfs gepaard met een online petitie.

Heel wat doemberichten

De tegenstanders vrezen voor de negatieve gevolgen van de technologie. "Geen enkel levend wezen zal aan de blootstelling van toxische radiogolfstraling kunnen ontsnappen", zegt een woordvoerder van protestgroep stop5G. "De gevolgen zullen niet te overzien zijn: een wereldwijde degradatie van de gezondheid van de mens en de ecosyste­men, een verstoring van de ionosfeer en de magnetosfeer met als gevolg een verandering in de elek­tromagnetische eigenschappen van de aarde."

Sommige criticasters hebben het zelfs over "de vernietiging van de ozonlaag en een toename van het broeikaseffect door de verbranding van brandstoffen voor de draagraketten van de satellieten", "schade aan DNA, cellen en organen bij planten en dieren" en "een explosie van beschavingsziekten, zoals kanker en de ziekte van Alzheimer".

'Industrie minimaliseert vaak gezondheidsrisico's'

Ook professor en kankerspecialist Nicolas Van Larebeke (UGent) raadt aan om te wachten met de invoering ervan tot er meer duidelijkheid is over de impact van 5G op het menselijk lichaam. Tegelijkertijd benadrukt hij dat er op dit moment nog geen wetenschappelijk bewijs is dat aantoont dat 5G de samenleving meer schade zal berokkenen dan zijn voorganger. “Al wil ik zeker niets uitsluiten. De industrie erachter heeft altijd de neiging om gezondheidsrisico’s te minimaliseren in functie van de ontwikkeling van het product.”

“Het is uiteraard zo dat GSM-stralen een invloed hebben op de werking van onze genen. Wie verknocht is aan zijn smartphone en regelmatig met het toestel tegen het hoofd belt, verdubbelt de kans op een hersentumor. Let wel, dit geldt in de eerste plaats voor jongeren bij wie de smartphone al op jonge leeftijd een verlengstuk is geworden van hun hand. Voor mensen die veel later voor het eerst een GSM kopen zijn de risico’s een pak kleiner.”

"Zowel voor 4G als 5G weten we niet of omgevingsstralen nefast zijn voor de gezondheid. Maar testen met ratten tonen aan dat er voor dieren wel negatieve gevolgen aan verbonden zijn"

Nicolas Van Larebeke (UGent), professor en kankerspecialist

Volgens Van Larebeke is het belangrijk om de schadelijke straling uit de telefoon niet te verwarren met de omgevingsstraling die zendmasten versturen en opvangen. “Zowel voor 4 als 5G weten we niet of die stralen nefast zijn voor de gezondheid. Uit de resultaten van testen met ratten in Amerika en Italië blijkt dat er voor dieren wel negatieve gevolgen aan verbonden zijn. Maar om de werking ervan op de mens te kennen is het wachten op de eerste moleculaire onderzoeken. Het lijkt mij verstandig om tot die tijd de uitrol van een 5G-netwerk even in de kast te stoppen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Veiligheid, Samenleving, 5g, Nicolas Van Larebeke, Alain Maron, Bernard Clerfayt

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni