Twist binnen Brusselse regering houdt 5G buiten

© BRUZZ (Ivan Put) - Photonews
| Regeringsleden Clerfayt (links) en Maron (rechts) hebben elk een ander idee over 5G-internet in Brussel.

Nu telecombedrijf Proximus testen doet met een light-versie van 5G-internet in België, vindt Brussels minister van digitalisering Clerfayt dat Brussel haar stralingsnormen moet aanpassen. Voorlopig zijn die normen nog te streng om een uitrol en testen van het snellere 5G mogelijk te maken. "Brussel hanteert zeer specifieke normen om milieu- en gezondheidsredenen. We blijven die dan ook respecteren", antwoordt minister van Leefmilieu Alain Maron.

Proximus test sinds dinsdag een '5G light' uit in verschillende steden en gemeenten over het land, maar niet in Brussel. Want daar heeft het bedrijf geen toestemming voor en dat laten de stralingsnormen voor zo'n netwerk niet toe.

"Deze testen tonen aan dat Brussel achterop hinkt", laat Brussels minister voor Digitalisering Clerfayt weten. "De Europese Unie keurde onlangs het gebruik van een veiligheidspakket in verband met 5G goed, we moeten daar rekening mee houden en de uitrol van een sneller internet mogelijk maken."

Het kabinet van Clerfayt laat weten dat het contact had met telecomoperator Proximus om alsnog tests uit te voeren in Brussel, maar ook dat kan niet zonder aanpassingen van de stralingsnormen.

Vasthouden aan stralingsnormen

De elektromagnetische straling van gsm-toestellen verhoogt bij 5G, er is dus nog onduidelijkheid over welke impact dat heeft op de gezondheid van de gebruikers. Daarom is er dus een beperking van die straling vastgelegd in het Brussels gewest.

Minister van Leefmilieu Maron wil, in tegenstelling tot zijn regeringspartner Clerfayt, wel nog vasthouden aan de huidige beperkingen die 5G blokkeren in Brussel. "Die testen van Proximus veranderen niets aan onze houding tegenover 5G die we van bij het begin al hanteren", aldus Maron.

"We zitten geregeld samen met verschillende operatoren, maar ook met gezondheidsorganisaties en economische partners, om de uitrol van 5G te bespreken. We blijven de Brusselse stralingsnormen nu dus ook respecteren."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?