Proximus rolt '5G light' uit, maar niet in Brussel

© PhotoNews
| De hoofdzetel van Proximus in Brussel.

Proximus start woensdag als eerste operator in Belgi├ź in 30 gemeenten met het mobiele netwerk 5G. Het gaat om een light versie daarvan op de bestaande infrastructuur. Brussel valt uit de boot, omdat de stralingsnormen te streng zijn.

De nieuwe topman van Proximus, Guillaume Boutin, pakt bij zijn intrede meteen groots uit. De telecomoperator komt meteen met 5G, al gaat het om een beperkte versie van die nieuwe technologie. Er is immers nog geen spectrum geveild, er zijn nog geen nieuwe stralingsnormen en Proximus heeft ook geen nieuwe antennes geïnstalleerd.

Met de bestaande infrastructuur kan het bedrijf naar eigen zeggen 5G met snelheden tot 30 procent boven die van 4,5G aanbieden. "Maar dat zal blijven evolueren. Dit vervangt niet de nood aan een spectrumuitrol", aldus Proximus. De bedoeling is dat 5G op termijn zowat 10 keer sneller wordt dan 4G.

Niet in Brussel

Opvallend is dat de uitrol niet zal gebeuren in het Brussels Gewest. "Daar is het niet mogelijk met de stralingsnormen", zegt Proximus-woordvoerder Fabrice Gansbeke. Brussel hanteert al langer lagere normen dan de andere gewesten. Daarover bestaat binnen de regering onenigheid.

Ook Gent ontbreekt in de lijst van dertig gemeenten waarin Proximus zijn 5G-netwerk zal uitrollen. In Antwerpen is enkel een deel van de haven gedekt. Onder meer Mechelen en Zaventem hebben wel dekking.

Ook het miljardenproject rond glasvezel (fiber), het supersnelle vaste netwerk, wordt versneld. Proximus wil boven het oorspronkelijke plan uit 2016 nog 800.000 extra woningen aansluiten tegen 2025, en zelfs een miljoen tegen 2026. Tegen 2025 wil Proximus 2,4 miljoen woningen op glasvezel aansluiten.

Wat verandert voor de klant?

Wat betekenen de nieuwe mogelijkheden voor de klanten? Wie op het 5G-netwerk wil surfen, kan daarvoor een "Mobilus 5G Unlimited" bundel nemen voor 49,99 euro per maand. Uiteraard is ook een 5G-smartphone nodig. Veel keuze is er op dat vlak nog niet. Proximus promoot zelf een toestel van het Chinese merk Oppo.

Op het fibernetwerk lanceert Proximus een optie van 15 euro per maand, bovenop de abonnementskost, om aan een snelheid tot 1 Gbps te surfen. Daarmee beent de operator zijn belangrijkste concurrent Telenet bij, dat al langer zo'n optie aanbiedt. Ook bij Telenet kost die snelheidsboost 15 euro per maand extra.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?