Alain Maron (Ecolo), minister van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering, belast met Klimaattransitie, Leefmilieu, Energie en Participatieve Democratie

| Alain Maron (Ecolo), minister van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering, belast met Klimaattransitie, Leefmilieu, Energie en Participatieve Democratie.

5G in Brussel nog niet voor morgen

KVDP
© BRUZZ
09/10/2019
Updated: 10/10/2019 14.02u

"Zolang de 5G-licenties niet te koop zijn, is er geen haast in dit dossier." Dat heeft Alain Maron gezegd. Hij wil ook geen verdere stappen ondernemen voor er duidelijkheid is over de meting van 5G-golven.

Brussels minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo) wil niet overhaast tewerk gaan in het 5G-dossier. Net als zijn voorganger Céline Fremault (CDH) wil Maron eerst zekerheid over de impact van 5G-golven op de gezondheid van de Brusselaars.

"Tot nader order waren Leefmilieu Brussel en de operatoren niet in staat om het 5G-netwerk objectief te meten", zei Maron in de commissie Leefmilieu. "Het staat in ieder geval vast dat ik geen verdere stappen zal ondernemen in dit dossier, waarvoor een grote voorzichtigheid is geboden, zolang Leefmilieu Brussel mij niet de nodige technische waarborgen kan bieden."

Bovendien zijn de 5G-licenties nog niet te koop. "Het 5G-netwerk kan in ieder geval niet in Brussel of elders in België worden uitgerold zolang de federale overheid de 5G-licenties niet te koop aanbiedt", aldus Maron. "Zolang die licenties niet te koop zijn, is er geen haast."

'Op de lange baan'

"Pas nadat de impact op het milieu en de volksgezondheid, de economische efficiëntie, de gegevensbeveiliging en het respect voor de privacy geëvalueerd zijn, zal 5G misschien uitgerold worden", reageert Brussels parlementslid Cieltje Van Achter (N-VA), die Maron ondervraagde over het dossier.

"Op dit moment heb ik alvast de indruk dat de uitrol van het 5G-netwerk op de lange baan wordt geschoven. Brussel verdient een regering die actief werk maakt van technologische vooruitgang in onze hoofdstad."

Brussels parlementslid Bianca Debaets (CD&V) is het daar volledig mee eens: "Als we van Brussel effectief een smart city willen maken is de uitrol van het 5G-netwerk een absolute vereiste," klinkt het. "Maar aan de huidige stralingsnormen, die bijna 50 keer strenger zijn dan wat de Europese Unie en de Wereldgezondheidsorganisatie toelaten, wordt er voorlopig niets veranderd. Hierdoor gaan we achterop hinken in Europa."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie , 5g , internet , technologie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni