Akkoord over extra vrije dag in Brusselse private rusthuizen

Vakbonden en werkgevers van de Brusselse private rusthuizen hebben een akkoord bereikt over een extra vrije dag vanaf volgend jaar. Dat heeft het gemeenschappelijk vakbondsfront dinsdag bekendgemaakt.

De bonden hadden eind oktober een stakingsaanzegging ingediend, omdat werkgeversfederatie Ferubel volgens hen weigerde in te stemmen met de bijkomende vrije dag.

De werkgevers gaan nu wel akkoord met een 25ste vrije dag vanaf 2019, luidt het dinsdag. Eerder was al een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) afgesloten die in een 23ste vrije dag vanaf 2018 en een 24ste vanaf 2019 voorzag.

"We hebben steeds gezegd dat met de vrijgemaakte financiering nog een extra verlofdag mogelijk werd, maar de federatie bleef tot nu toe doof voor die eis", aldus het vakbondsfront. Volgens de cao uit augustus zou voorts het Brussels openbaar vervoer gratis moeten worden voor de werknemers, zou er een eenmalige premie komen in 2019, zou de syndicale premie worden verhoogd, en komen er gesprekken over een nieuwe functieclassificatie.

Het Brussels Gewest telt 200 rusthuizen in de privésector. De stakingsaanzegging gold voor 150 daarvan. Grote spelers als Orpea, Senior Living Group (Korian), Armonea en Anima Care behoren tot de leden van Ferubel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?