Stapje voor stapje door de gangen van het rusthuis

| Een rusthuisbewoner (themabeeld)

Klachten over zeven Orpea-rusthuizen in Brussel, Maron werkt aan nieuwe sancties

EC
© BRUZZ
02/02/2022

Vorig jaar zijn klachten ingediend tegen zeven Brusselse vestigingen van Orpea. Die commerciële groep van woonzorgcentra ligt onder vuur in Frankrijk omwille van mistoestanden ten aanzien van bewoners. Brussels minister Alain Maron (Ecolo) belooft bijkomende sancties voor rusthuizen in gebreke. In vier instellingen van de groep komen gerichte inspecties.

Dat laat Maron woensdag weten in een persbericht. In 2021 zijn in totaal zeven klachten ingediend over de zorginstellingen van Orpea in Brussel. In Brussel telt de Franse groep 21 rusthuizen en één residentiële zorginstelling. In vier instellingen zijn door de aard van de klacht inspecties uitgevoerd. Binnenkort gebeuren er opnieuw inspecties in de vier instellingen.

De klachten kunnen gaan over de kwaliteit van de zorg, het eten, hygiëne of het (niet) naleven van de coronamaatregelen. “Op basis van de ernst van de klacht is de zorginspectie langs geweest bij vier van deze woonzorgcentra,” zegt minister Maron. De minister belooft op korte termijn nog een bijkomende inspectie in elk van deze vier vestigingen.

In Frankrijk kwam Orpea vorige week in opspraak na de publicatie van een journalistiek onderzoek. Verschillende bewoners kregen er dagenlang geen verzorging of moesten zelfs in hun uitwerpselen blijven zitten. Er was ook sprake van rantsoenering. In Vlaanderen staan alvast twee woonzorgcentra van Orpea op de zwarte lijst van het Agentschap Zorg en Gezondheid en in Wallonië werkt bevoegd minister Christie Morreale (PS) aan nieuwe sancties. In Le Soir getuigde deze woensdag een vrouw over de verwaarlozing van haar 94-jarige moeder in een Brussels woonzorgcentrum van Orpea.

"De onthullingen in de Franse pers moeten we als alarmsignalen zien: de ouderenzorg moet veranderen,” vindt Brussels minister Alain Maron. “Wij doen er op korte en middellange termijn alles aan om deze wanpraktijken te stoppen.”

Nieuw soort sanctie

Al voor de coronacrisis werkte het Brussels Gewest aan nieuwe sancties voor rusthuizen die hun boekje te buiten gingen. Voordien was enkel ofwel een volledige sluiting mogelijk, of gewoon openblijven. Nu wordt nagedacht over een tussenvorm. De ontwerp-ordonnantie wordt deze donderdag in tweede lezing besproken door de ministerraad, meldt minister Maron. De bedoeling van de ordonnantie is onder meer om het evenwicht tussen de commerciële en openbare woonzorgcentra in Brussel "te herstellen," al kleeft Maron daar nog geen concreet evenwicht op.

Vandaag telt het Brussels gewest 135 erkende woonzorgcentra, goed voor samen 15.000 bedden. Een vijfde van die woonzorgcentra wordt publiek beheerd door de OCMW’s, ongeveer een zesde door vzw’s en in totaal zo’n 64 procent door private, commerciële spelers.

Iriscare, de administratie van Brusselse zorginstellingen, laat wel weten dat het aantal klachten in Brussel niet erg verschilt tussen de private of publieke zorginstellingen. “In totaal zijn er van 1 januari 2019 tot en met 31 december 2021, dus op drie jaar tijd, iets meer dan 220 klachten binnengekomen,” zegt woordvoerder Sven Heyndrickx van Iriscare. “Orpea springt daar niet opvallend uit.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni