Arbeiders zonder papieren willen Brusselse knelpuntberoepen opvullen

© Photonews

Een twintigtal aanhangers van het collectief van arbeiders en arbeidsters zonder papieren heeft vrijdag geprotesteerd aan de hoofdzetel van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) in Brussel. De betogers vragen toestemming om ook zonder verblijfsvergunning al aan het werk te kunnen om de vele vrije vacatures en knelpuntberoepen in Brussel op te vullen.

Begin oktober gingen de arbeiders zonder papieren ook al aankloppen bij Brussels minister van Werk Bernard Clerfayt (DéFI) met hun eis om meteen tewerkgesteld te worden. Hun acties komen er na een oproep van de Brusselse arbeidsbemiddelingsdienst Actiris om het volledige potentieel aan arbeidskrachten te activeren, dus ook de sans-papiers, om het structureel tekort weg te werken. Ditmaal gingen ze specifiek bij het VBO aankloppen, omdat het de werkgeversorganisaties zijn die zich ook specifiek moeten uitspreken over een noodzaak aan arbeiders.

"Waardig werk? Ja! Slavernij? Nee!" en" Wat willen wij? Werken! Waarom? Omdat we gekwalificeerd zijn" of "Wij zijn niet gevaarlijk, wij zijn in gevaar", weerklonk het bij de betogers. Ze hadden ook verschillende pamfletten mee met daarop beroepen als "bakker", "metser", "lasser" of "kapster" gevolgd door het opschrift "klaar om te werken".

"Als we de groei van onze economie, onze bedrijven en onze werknemers willen waarborgen, moeten we het volledige potentieel van de beschikbare arbeidskrachten activeren", benadrukken de betogers.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?